Patrick Lefevere waarschuwt de tegenstand over Remco Evenepoel: “Er kan nog gemakkelijk twee kilo af”

Foto: Photo News

Teambaas Patrick Lefevere is donderdagavond gearriveerd in Portugal en was vrijdag ook aanwezig bij de start in Faro voor de derde rit van de Ronde van de Algarve. Hij liet zijn licht schijnen over zijn poulain Remco Evenepoel. “Die is nog niet eens top”, grijnsde Lefevere. Evenepoel won donderdag knap de tweede etappe in de Ronde van de Algarve (2.Pro) en werd ook de nieuwe leider.

LEES OOK. Remco Evenepoel zet reuzenstap in ontwikkeling als ronderenner: “Deze winter soms kotsend over mijn stuur gehangen”

Lefevere was op weg naar Portugal en zat in het vliegtuig toen hij Evenepoel zag winnen. “We hadden 50 minuten vertraging en ik ben nog nooit zo blij geweest in mijn leven dat we vertraging hadden. Toen ik zijn aanval zag, was ik onder de indruk. Schachmann kwam nog dicht, maar Remco had nog overschot. Dat was een snedige versnelling. Het was een lange beklimming en toen Lopez ging, zat iedereen à bloc. Maar Remco rijdt er daarna nog van weg en had blijkbaar nog iets in de benen. Thomas, Nibali en Kwiatkowski zijn misschien nog niet top, maar je moet het toch maar doen.”

“Ik weet niet waar dit gaat eindigen”, vervolgde Lefevere. “Het is ‘gene gewone’. We zijn z’n mogelijkheden nog aan het ontdekken. Vorig jaar zijn we voorzichtig begonnen. In de Ronde van Romandië viel hij weer met de voetjes op de grond, maar vanaf mei draaide het uitstekend, met eerst de Ronde van België, later ‘s zomers San Sebastian waar hij vriend en vijand verbaasde en dan nog het EK en WK. Hij heeft nu de voorbije winter weer stappen gezet en wat ik nu ga zeggen klinkt misschien pretentieus, maar hij is eigenlijk nog niet in topvorm. Er kan ‘nog iets af’, hij moet scherp staan tegen de Giro. Van nu tot de Giro kan er nog gemakkelijk twee kilo af, je mag het seizoen niet messcherp beginnen.”

“Hij stuurde onlangs ook nog een bericht via Whatsapp: ik weeg nu zoveel, tegen de Ronde van Algarve moet er nog één kilo af, tegen Luik en de Giro nog twee en ik zal er staan. Nu heeft hij nog wat reserve en in Boedapest (start Giro, red.) moet hij op gewicht staan. Neen, hij is zeker niet te vroeg in vorm. Het wielrennen is ook veranderd de voorbije jaren. Je ziet nu toch dat zelfs grote renners ook in februari al winnen en in een grote ronde nog goed zijn. Het is anders dan vroeger. Thomas en Nibali zijn zogezegd bewust nog niet in die grote vorm, maar als je dan ziet dat ze op Twitter zetten dat ze 250 km getraind hebben in januari of december dan vraag ik me af voor wat dat goed is....”

“We gaan deze trui verdedigen en hopelijk vinden we een compagnon de route de komende dagen om dit klassement tot een goed einde te brengen”, besloot Lefevere.

Patrick Lefevere waarschuwt de tegenstand over Remco Evenepoel: “Er kan nog gemakkelijk twee kilo af”
Foto: Photo News

Evenepoel gaat niet zweven: “Ik ga gewoon mijn benen gebruiken”

Eerste kans, eerste ritzege voor Remco Evenepoel in de Ronde van de Algarve donderdag. Een dag later staat onze landgenoot van Deceuninck - Quick-Step alweer met beide voeten stevig op de grond, zo blijkt bij zijn persbabbel voor aanvang van de derde etappe.

“Ik heb de laatste kilometers bekeken, vanaf het moment dat de aanvallen begonnen”, aldus de leider in de Algarve. “Gewoon om de dingen te analyseren. Ja, het was een mooie dag voor ons. Ook voor mij, met zo’n aankomst. Ik werk hier heel hard voor dus ik ben heel gelukkig dat ik voor het eerst een rit met een aankomst bergop heb kunnen winnen.”

Maar Evenepoel gaat niet naast zijn schoenen lopen. “Zoals ik al zei: we bekijken het dag per dag. We gaan het zien. Vandaag is er een sprint met Fabio (Jakobsen, red.) en morgen weer klimmen. Niet zoals gisteren, maar het wordt zwaar. Dinsdag is er dan de tijdrit. Ik moet nog drie dag heel geconcentreerd blijven. Het wordt bijvoorbeeld morgen oorlog. Ik ga gewoon mijn benen gebruiken en we zullen zien wat het geeft, maar voor mij is het goed dat er nog een tijdrit aankomt.”

LEES OOK. Eddy Merckx draait er niet langer om heen: “Remco Evenepoel kan drie weken in de Giro aan, ik zie geen probleem’’

Patrick Lefevere waarschuwt de tegenstand over Remco Evenepoel: “Er kan nog gemakkelijk twee kilo af”
Foto: Photo News

Die tijdrit van dinsdag (over iets meer dan 20 kilometer), daar kijkt de Europese kampioen naar uit. “Het wordt lastig. De eerste vijf kilometer zijn vlak, maar daarna is het constant op en neer. Er gaat dan ook veel wind zijn, maar ik heb een goeie verkenning gedaan. Ik ken de bochten en dinsdagochtend ga ik het parcours nog eens bekijken. Ik denk dat het mij ligt want er is geen enkele kans om te recupereren. Dat is goed voor mij.”

Door Bram Vandecapelle in Portugal, Vincent Van Genechten
AANGERADEN