Zwaardere straf in beroep voor moordpoging op ex-man

Bron © BELGA
Kortemark / Gent -

Het hof van beroep in Gent heeft een 68-jarige vrouw uit Kortemark veroordeeld tot tien jaar effectieve gevangenisstraf voor de moordpoging op haar ex-man. Rita D. schoot in een bos in Jonkershove twee keer op het slachtoffer. In eerste aanleg werd de vrouw nog veroordeeld tot zes jaar cel.

De feiten speelden zich af op vrijdag 17 april 2015 in het Vrijbos in Jonkershove, een deelgemeente van Houthulst. L.L. maakte die ochtend met zijn honden een wandeling in het bos. Daar zou Rita D. hem opgewacht hebben.

Het koppel was al - na 25 jaar huwelijk - 16 jaar uiteen en ook al 10 jaar officieel gescheiden. Toch kon D., het nog steeds niet verkroppen dat L. haar jarenlang had bedrogen en weigerde alimentatie te betalen.

Aanvankelijk 6 jaar cel

Het slachtoffer kreeg een kogel in zijn rug en in zijn nek. “Jij hebt mijn leven kapot gemaakt, ik nu dat van jou”, zou Rita D. geroepen hebben. Door een technisch probleem bij het wapen, had het nekschot onvoldoende kracht. L.L. kon zijn ex-echtgenote overmeesteren en haar revolver afnemen. Daarna wist het slachtoffer zelfs nog tot aan zijn woning in de Schrevelstraat te vluchten. Hij werd in kritieke toestand overgebracht naar het ziekenhuis, maar uiteindelijk herstelde hij relatief snel van zijn verwondingen.

D. kreeg in eerste aanleg 6 jaar cel, maar in beroep werd 17 jaar gevorderd en daarbij werd volgens de procureur-generaal ook rekening gehouden met haar blanco strafblad en het feit dat de feiten al van vijf jaar geleden dateren. Haar advocate vroeg een straf met uitstel. “17 jaar is levenslang voor haar, dan komt ze de gevangenis niet meer buiten.”

Ook daar hield het hof rekening mee, maar het verzwaarde wel de straf van zes naar tien jaar. De vrouw is vrij onder voorwaarden sinds 8 maart 2016. De procureur-generaal vroeg haar onmiddellijke aanhouding, maar daar ging het hof niet op in. De vrouw krijgt de kans om eerst nog een aantal praktische zaken te regelen.

AANGERADEN