Krakelingenfeest afgelast wegens slechte weersverwachtingen

Foto: if

Geraardsbergen - Het door Unesco erkende dubbelfeest van Krakelingen en Tonnekensbrand van zondag 23 februari is afgelast. "De verwachte hevige regen in de voormiddag, gevolgd door windstoten van 80 tot 100 kilometer per uur in de namiddag maken het onmogelijk om de veiligheid te garanderen van de deelnemers waaronder heel wat kinderen, het personeel en de toeschouwers" zeggen burgemeester Guido De Padt en cultuurschepen Ann Panis, beiden Open VLD.

"De stedelijke veiligheidscel heeft de moeilijke beslissing genomen om de stoet van Krakelingen, de Krakelingenworp en het Tonnekesbrand uit te stellen tot volgend jaar. Eerder deze week was Walmke Brand, dat zijn de antwoordvuren op het Tonnekesbrand vanuit de deelgemeenten, al afgelast."

Burgemeester Guido De Padt en cultuurschepen Ann Panis zeggen “met pijn in het hart te moeten vaststellen dat de weersomstandigheden ertoe leiden dat we de veiligheid zondag niet kunnen garanderen. De veiligheidscel heeft eerder deze week al samengezeten en we hebben gewacht tot beter nieuws van het weerfront, maar dat is er niet gekomen. Daarom dan ook dat we deze spijtige beslissing nu genomen hebben om alle verwachte toeschouwers van binnen en buiten Geraardsbergen op de hoogte te stellen van dit feit. De veiligheid primeert in deze materie."

Er is intussen ook de winterfoor in de stad. "Wat dat evenement betreft zal er naar het weer gekeken worden op het moment zelf" klinkt het.

Door Jan Lion