Virton-Beerschot nietig verklaard, Westerlo én Virton gaan in beroep: opnieuw geharrewar in 1B

De wedstrijd tussen Virton en Beerschot wordt herspeeld op 2 maart, omdat de Geschillencommissie de klacht van Beerschot ontvankelijk en gegrond verklaard heeft. Beerschot krijgt zo haar gelijk na het controversiële doelpunt op vrije trap in Virton. Westerlo is dan weer niet akkoord: zij gaan de beslissing aanvechten omdat Beerschot een rechtstreekse concurrent voor de titel in de tweede periode is. Ook Virton trekt naar het BAS.

De Geschillencommissie Hoger Beroep voor het Profvoetbal (GCHBP) veegt de beslissing van het Bureau Arbitrage Profvoetbal (BAP) van tafel en vraagt om de nietigverklaring van Virton - Beerschot. Dit wil zeggen dat die wedstrijd, die op 1-0 eindigde voor Virton, herspeeld wordt.

Ondervoorzitter en advocaat Walter Damen ging de zaak zelf bepleiten en is tevreden met de uitspraak: “Het is de logica zelve dat deze wedstrijd nietig wordt verklaard. Let wel: dit is de eerste keer ooit in het Belgisch voetbal. Er is geen precedent. In theorie is de enige optie om de wedstrijd te herspelen. Virton zou nog in evocatie kunnen gaan, maar dat betwijfel ik omdat ze in eerste aanleg niet aanwezig waren. We pluizen het verder uit.”

Lees hieronder de beslissing van de Geschillencommissie:

Virton-Beerschot nietig verklaard, Westerlo én Virton gaan in beroep: opnieuw geharrewar in 1B
Virton-Beerschot nietig verklaard, Westerlo én Virton gaan in beroep: opnieuw geharrewar in 1B

Westerlo gaat in beroep: “Geen correct sportief verloop van de competitie”

De beslissing van de Geschillencommissie deed heel wat stof opwaaien in Westerlo. Dit weekend zouden de Kemphanen de tweedeperiodetitel kunnen bemachtigen tegen Virton, maar door het herspelen van de wedstrijd Virton-Beerschot heeft Westerlo zijn lot niet meer in eigen handen. Bij een mogelijke overwinning van Beerschot, ziet Westerlo automatisch de tweede periode door de neus geboord.

Gedelegeerd bestuurder Wim Van Hove motiveert de acties van Westerlo bij Gazet van Antwerpen: “Als derde benadeelde partij gaan we in evocatie tegen de beslissing van de Geschillencommissie. We hebben nu zeven dagen en gaan rustig de tijd nemen om ons standpunt over te maken. Ook over de beslissing van de Kalendercommissie om de wedstrijd Virton - Beerschot na de laatste speeldag af te werken gaan we ons nog buigen. Een correct sportief verloop van de competitie is op deze manier niet meer gegarandeerd.”

Ook Virton trekt naar het BAS

Hier komt nog bij dat ook Virton kan zich niet kan vinden in het herspelen van de wedstrijd. De Luxemburgers kondigen een beroepsprocedure aan bij het BAS. “We nemen met verbazing kennis van de beslissing. Het is evident dat we naar het BAS gaan”, klinkt het in een communiqué.

De Pro League besliste dat de match herspeeld dient te worden op maandag 2 maart, meteen volgend op de laatste speeldag in 1B. Het is nu niet zeker dat die datum behouden kan blijven, want het beroep bij het BAS werkt opschortend.

Door kofr
AANGERADEN