Stad zoekt nieuwe uitbater voor iconische blauwe kiosk op de Kouter

Foto: IF

Gent -

De Stad zoekt een nieuwe uitbater voor de blauwe kiosk op de Kouter. Die moet de komende zes jaar een aperitiefconcept aanbieden. De concessievergoeding bedraagt minimaal 20.100 euro per jaar.

De overeenkomst met de huidige uitbater van de blauwe kiosk op de Kouter loopt af op 31 augustus 2020. Daarom lanceert de Stad een oproep om een nieuwe uitbater te vinden. Die moet de komende zes jaar een aperitiefconcept kan aanbieden.

Er zijn verschillende gunningscriteria. Zo bedraagt de minimale concessievergoeding 20.100 euro per jaar. De kandidaten moeten ook kunnen aantonen hoe hun aangeboden product een meerwaarde is ten opzichte van het reeds aanwezige aanbod van de diverse horeca-uitbatingen aan de Kouter en ten opzichte van het sfeerbeeld van de Kouter en in het bijzonder de bloemenmarkt. Wie met seizoensgebonden en lokale producten werkt, heeft een streepje voor.

De nieuwe uitbater kan ervoor kiezen om de kiosk over te nemen van de huidige eigenaar, of om een nieuwe kiosk te plaatsen. Die moet zich wel bevinden binnen de gegeven oppervlakte, met een maximum van 5 m², en kleuren en materialen bevatten die neutraal zijn en passen in de omgeving. De nieuwe eigenaar kan ook gebruikmaken van een terrasruimte van minimaal 28 m².

Krantenkiosk

Annelies Storms (SP.A), schepen van Facility Management benadrukt dat de kiosk op de Kouter ondertussen iconisch is: “Eind 19de eeuw kon je Gent niet doorkruisen zonder een kiosk tegen te komen. Er stonden er meer dan 40 verspreid over de stad. Sinds Wereldoorlog II verdwenen echter heel wat kiosken uit het straatbeeld. De kiosk op de Kouter hebben we altijd in ere gehouden, en is ondertussen een iconisch beeld. Het was oorspronkelijk een krantenkiosk, maar werd in 1990 omgevormd tot een openluchtbar”.

Inschrijven kan van vrijdag 21 februari tot en met vrijdag 27 maart 2020. Meer info is terug te vinden op de stadswebsite via stad.gent/dekiosk.

Door Sander Luyten