Akkoord bij chemiebedrijf Ineos Phenol na zes weken staking

Bron © BELGA

Foto: Walter Saenen

Antwerpen / Beveren-Waas -

Bij chemiebedrijf Ineos Phenol in Doel is na een staking die ruim zes weken heeft geduurd een akkoord gesloten. Dat meldt de onderneming. Operatoren hadden er het werk neergelegd nadat een ACLVB-vakbondsafgevaardigde was ontslagen. De vakbonden hadden geëist dat hij terug in dienst zou mogen treden, maar de directie heeft dat geweigerd.

Het sociaal conflict bij Ineos Phenol escaleerde de voorbije weken nadat ook over andere arbeidsomstandigheden onvrede naar boven was gekomen. Vooral de polyvalentie, waarbij operatoren van een afdeling ook in een andere afdeling tewerkgesteld zouden kunnen worden, leidde tot onrust.

Sinds 9 januari ligt de productie stil na het ontslag van de vakbondsman. De bonden hebben lang gepleit voor zijn re-integratie of bijkomende financiële compensatie. Maar dat hebben ze uiteindelijk niet bekomen.

LEES OOK. Zes weken staken na ontslag van één man, Ineos Phenol leed al 10 miljoen euro schade: “Het bedrijf heeft dit zelf gezocht”

Vrijdagmiddag werd een voorakkoord bereikt, waarover nog gestemd moet worden. De omschakeling naar polyvalentie zal op vrijwillige basis gebeuren en met een financiële tegemoetkoming. Als het akkoord wordt goedgekeurd, zal het werk maandag worden hervat.

Bij het bedrijf werken 180 mensen, vooral bedienden. Zowat 80 onder hen zijn operatoren, de helft daarvan is in staking.

Door evdg