Skeyes zoekt weer luchtverkeersleiders (ditmaal tot 30 jaar)

Bron © BELGA

Foto: Photo News

Skeyes gaat weer op zoek naar luchtverkeersleiders. De leeftijdsgrens voor kandidaten wordt, zoals eerder was bekend geraakt, opgetrokken van 25 naar 30 jaar na een veroordeling voor leeftijdsdicriminatie. Nieuw is ook een “scholingsbeding”, dat luchtverkeersleiders die in de eerste drie jaar na hun opleiding opstappen verplicht om een deel van de opleidingskost terug te betalen.

Tijdens voorbije wervingscampagnes mochten kandidaten maximaal 25 jaar oud zijn. Maar begin december werd skeyes veroordeeld wegens leeftijdsdiscriminatie, nadat het gelijkekansencentrum Unia samen met zeven afgewezen kandidaat-luchtverkeersleiders naar de arbeidsrechter was gestapt. Skeyes tekende beroep aan, maar omdat dat niet opschortend werkt, wordt de leeftijdsgrens nu opgetrokken naar 30 jaar.

Inschrijven voor de selectieprocedure kan van 27 februari tot 24 maart via de website van skeyes. Ook kandidaten die de voorbije jaren het niet haalden en nu nog geen 30 jaar zijn, kunnen een nieuwe poging wagen.

Wie de verschillende tests en onderzoeken met succes doorloopt, kan in september aan de tweejarige opleiding tot luchtverkeersleider beginnen. Traditioneel heeft skeyes een vijftiental plaatsen beschikbaar.

Opvallend is dat skeyes voor het eerst met een “scholingsbeding” werkt voor de kandidaat-luchtverkeersleiders. Wie in de eerste drie jaar na de opleiding vrijwillig vertrekt, kan verplicht worden om een deel van de opleidingskost, die in totaal 60.000 euro bedraagt, terug te betalen. “Gezien zij de competenties die zij dan zullen verworven hebben dankzij hun opleiding bij skeyes eventueel ook elders kunnen inzetten, vindt skeyes het billijk om een deel van de opleidingskost terug te vragen als zij vroegtijdig vrijwillig ontslag nemen of van ambtswege zouden ontslagen worden”, zo klinkt het bij de luchtverkeersleider.

Ook Defensie is overigens op zoek naar luchtverkeersleiders. De komende weken zijn er verschillende jobdagen om luchtverkeersleiders te vinden, zo staat op de website: op 26/2 in Peer en Bevekom, op 28/2 in Steenokkerzeel en op 4/3 in Koksijde.

AANGERADEN
Meest recent