EU-top over meerjarenbegroting is afgesprongen: kloof tussen lidstaten te groot

Bron © BELGA

Foto: EPA-EFE

De speciale Europese top over de nieuwe meerjarenbegroting is afgelopen. Dat heeft de woordvoerder van voorzitter Charles Michel meegedeeld op Twitter. De staatshoofden en regeringsleiders zijn er niet in geslaagd een akkoord te vinden. “We hebben meer tijd nodig”, zei Michel na afloop.

De staatshoofden en regeringsleiders van de 27 lidstaten zaten sinds donderdagmiddag bijeen in Brussel om zich te beraden over de inkomsten en uitgaven voor de periode van 2021 tot 2027. Na meer dan 24 uren van onderhandelingen bleek de kloof tussen de zuinige lidstaten en de lidstaten die een ambitieuzer budget verdedigen te groot.

Michel moet nu dus een tweede Europese Raad bijeenroepen om de lidstaten op een lijn te krijgen. Wanneer die top er komt, kan hij nog niet zeggen. Eerst wil hij met de lidstaten overleg plegen over wat een realistische timing is.

Ondanks het uitblijven van een akkoord, was de voorbije top toch nuttig en nodig, aldus Michel. “Er is geen reden om te talmen wanneer alle elementen op tafel liggen en de discussie naar het politieke niveau moet getrokken worden”, zei hij. De voorbije 24 uur hebben volgens de Belgische oud-premier dan ook voor meer duidelijkheid gezorgd.

Kritiek

Vrijdagmiddag uitten verschillende leiders kritiek op de onwrikbare houding van de ‘zuinige 4’ - Nederland, Denemarken, Zweden en Oostenrijk - die zoals bekend een begroting willen van niet meer dan 1% van het bni van de EU27. Belgisch premier Sophie Wilmès zei dat ze op die manier de onderhandelingen over de meerjarenbegroting “moeilijker dan noodzakelijk” maken.

Op sociale media was te zien hoe Michel de regeringsleiders van Nederland, Denemarken, Zweden en Oostenrijk samengebracht met de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Emmanuel Macron. Van Merkel is bekend dat ze tegen de groep van vier landen aanschurkt, Macron wil net meer geld voor de Europese begroting. Intussen ontmoetten ook de Spaanse premier Pedro Sanchez en zijn Italiaanse collega Giuseppe Conte elkaar.

EU-top over meerjarenbegroting is afgesprongen: kloof tussen lidstaten te groot
Foto: EPA-EFE
Door evdg
AANGERADEN
Meest recent