YouTube-ster PewDiePie keert terug na maand pauze, fans zijn opgelucht

YouTube-ster PewDiePie keert terug na maand pauze Foto: YouTube PewDiePie

Felix Kjellberg, beter bekend als PewDiePie, is terug van (even) weggeweest. De 30-jarige Zweed is een van de grootste en best betaalde YouTube-sterren, maar een maand geleden verklaarde hij plots dat hij zou stoppen met video’s maken.

“Ik ben moe. Heel erg moe.” Veel woorden maakte Kjellberg er niet aan vuil toen hij de stekker (tijdelijk) uit zijn videokanaal trok. De YouTube-ster werkte de afgelopen jaren onophoudelijk aan zijn carrière die eruit bestaat video’s te maken.

LEES OOK. PewDiePie, de populairste en best verdienende YouTuber ooit, stopt er tijdelijk mee: “Ik ben moe. Later leg ik alles uit”

Zijn concept begon eenvoudig: onder de naam PewDiePie (uitgesproken als “pjuwdiepaaj”) filmt hij zichzelf wanneer hij nieuwe videogames test. Die voorziet hij van snedige commentaren. Zijn invloed reikt zo ver dat hij de verkoop van games kan maken of kraken, dus betalen ontwikkelaars monsterbedragen om hun spelletjes te bespreken. Het duurde niet lang vooraleer hij ook allerhande vlogs maakte die doorspekt worden met advertenties, alweer een grote bron van inkomsten. Kjellbergs video’s zijn intussen meer dan 500 miljoen keer bekeken, dat zorgt ervoor dat zijn huidige waarde ergens tussen de 30 en 45 miljoen euro ligt.

Maar PewDiePie was dus moe-gevlogt. Hij besloot een pauze te nemen. “Wat heb ik eigenlijk gedaan? Niet veel”, zegt hij in een video die hij zopas op zijn kanaal zette. “O ja, ik heb ook een baard. Wat zag ik er slecht uit een maand geleden.”

LEES OOK. Justin Bieber wordt eerste artiest met 50 miljoen volgers op YouTube

De YouTuber ging tijdens zijn pauze onder meer naar zijn tweede huis in Japan met zijn vrouw Marzia en hield een social media-detox. Die detox is nu voorbij en PewDiePie gebruikte het grootste deel van zijn nieuwe video dan ook om dingen die hij gemist had in de virtuele wereld, voornamelijk memes, in te halen.

Geld op?

De fans, zo’n slordige 100 miljoen volgers op YouTube en 21 miljoen op Instagram, zijn alvast blij dat de Zweed terug actief is. “Ik wist wel dat hij ging terugkomen”, klinkt het. Of ook: “Hij is nu eenmaal verslaafd aan video’s maken en onze reacties daarop.” Opvallend: dat is exact wat PewDiePie ook zelf zegt. “Ik had nood aan rust van YouTube, ik was er te veel mee bezig. Ik heb beseft dat ik ook wel nog met andere dingen wil bezig zijn.”

Of hij terug is gekomen omdat het geld op is? “Eerlijk gezegd zou ik al makkelijk in pensioen kunnen gaan, dus neen, ik ben niet terug gekomen voor het geld. Ik miste het wel, ik miste jullie!” Of hij nu weer elke dag een video zal posten? “Ik zal het proberen, maar we zien wel.”

Bekijk de volledige comeback-video hieronder

Door evdg