Tankwagen ontploft op snelweg: pas bevallen vrouw sleurt brandende chauffeur uit wrak

Een tankwagen vol kerosine is donderdag ontploft op een snelweg in nabij het Amerikaanse Indianapolis. De exacte oorzaak van de explosie wordt nog onderzocht, maar na de eerste ontploffing scheurde de tankwagen en kwam de brandstof op het wegdek terecht. Toen andere bestuurders de chauffeur ter hulp schoten, was er nog een tweede knal, aldus getuigen. De trucker werd uit het brandende voertuig gesleurd door een vrouw die enkele dagen voordien bevallen was. Hij raakte zwaargewond.

Volgens lokale media kwam de tankwagen op zijn zijkant terecht, waardoor zo’n 15.000 liter brandstof lekte, in brand schoot en de zware ontploffing veroorzaakte. “Er blijft niet veel van de truck over”, aldus Rita Reith van de brandweer van Indianapolis. De vlammen verspreidden zich over een straal van 150 meter en veroorzaakten “catastrofale schade” aan het wegdek en de brug waarop de tankwagen stond.

De vlammen waren naar verluidt zo heet, dat de opgetrommelde brandweermannen ze al voelden als ze nog in de cabine van hun bluswagen zaten. De brandende kerosine veranderde ook in een “muur van vuur”, wat de bluswerken bemoeilijkte. Toch slaagde de hulpdiensten er na veertig minuten in de vlammen onder controle te krijgen. Door de blus- en opruimwerken was de snelweg nog uren afgesloten.

Volgens de eerste berichten zou de trucker (59) de afrit van de snelweg hebben willen nemen, maar deed hij dat met “een onveilige, onaangepaste snelheid”. De man werd brandend uit zijn voertuig gesleurd door omstanders, waaronder een vrouw die pas enkele dagen geleden was bevallen. “Ze redden ongetwijfeld zijn leven”, klinkt het bij de lokale politie. “De vrouw gebruikte haar jas om de brandende kledij van de trucker te doven.”

De chauffeur raakte zwaargewond en werd met spoed naar een nabijgelegen ziekenhuis gebracht. Hij verkeert nog steeds in kritieke toestand en wordt in de brandwondenafdeling van het hospitaal verzorgd.

Door pjv
Meest recent