Weg naar vijfde EK op rij voor Belgian Lions ligt open na stunt tegen Litouwen

Foto: BELGA

De Belgian Lions openden de EK-kwalificatieronde met een stunt van formaat. In een volgelopen en met 3.000 toeschouwers gevulde Mons Arena won België met 86-65 van Litouwen, het nummer acht van de wereld. . Als de Lions maandag in Denemarken bevestigen ligt de weg naar een vijfde opeenvolgende EK open.

Litouwen miste enkele NBA- en vele Euroleague-spelers. Deze competities liggen niet stil tijdens de FIBA-competities. Maar ook de Belgian Lions misten met Van Rossom en Bako twee spelers die in de Euroleague uitkomen.

De vele Litouwse supporters bouwden voor de wedstrijd al een feestje. Zij fronsten na het eerste kwart echter de wenkbrauwen. Wat de Belgian Lions iop het parket legden was immers totaalbasketbal. “Defensief was het scherp en de shots vielen. We hadden meteen het momentum en dat was belangrijk”, zei bondscoach Dario Gjergja. Tabu effende de weg, Mwema dropte ook een bom en vooral Obasohan was offensief met flitsende drives en shots indrukwekkend waardoor de Lions na het eerste kwart een 23-9-bonus op zak hadden. Gillet was efficiënt, Serron bracht energie en ook Boukichou scoorde. Tegen een flets Litouwen ging het halfweg naar een 40-21 Belgische voorsprong.

De Belgian Lions gingen in het derde kwart met Gillet, Tabu en Obasohan op hun elan verder. Dat resulteerde in een 68-31-bonus. In het slotkwart volgde toch een Litouwse reactie. Motiejunas kreeg steun van Kuzminskas: 72-52. De Belgian Lions bleven echter als leeuwen verdedigen en uitblinker Obasohan leidde België naar de winst.

België: TABU 3-13 , SERRON 0-7, MWEMA 5-3, GILLET 9-2, TUMBA 0-4, Schwartz 0-2, De Zeeuw 2-0, Obasohan 11-10, Libert 0-0, Kesteloot 0-0, Boukichou 8-0, Bratanovic 0-2

Litouwen: KALNIETIS 4-8,MOTIEJUNAS 12-5, KUZMINSKAS 1-14, BENDZIUS 3-5, DIMSA 0-5, Maciulis 1-2 Janavicius 0-0, Masiulis 0-3, Sajus 0-0, Butkevicius 0-2, Valinskas 0-0

Door Patrick Ceulemans
    AANGERADEN