Derde dode door coronavirus in Europa: al twee mensen overleden in Italië, nog dodelijk slachtoffer in Frankrijk

Bron © BELGA

Illustratie: verplegend personeel brengt besmette patiënten naar het ziekenhuis in Codogno. Foto: Photo News

In Europa zijn intussen al drie mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. In Italië zijn een 78-jarige man nabij Veneto en een vrouw omgekomen. Dat meldt het Italiaanse persagentschap Ansa. In het noorden van Italië staat de teller van het aantal besmettingen intussen op 29.

De 78-jarige man was een van de twee ouderen in Veneto, de regio rond Venetië, van wie nog niet officieel was bevestigd dat ze leden aan de ziekte. Hij stierf vrijdagavond in een ziekenhuis in Padua. De man lag al tien dagen in het hospitaal. Intussen is nog volgens het agentschap een vrouw ui Lombardije overleden. De vrouw was al een tiental dagen opgenomen in het ziekenhuis. Verdere details ontbreken voorlopig.

LEES MEER. Goedkoop medicijn tegen malaria, nu wondermiddel tegen corona? KU Leuven deed ontdekking al in 2004

Intussen is er sprake van drie dodelijke slachtoffers in Europa. Vorige week zaterdag bezweek in een ziekenhuis in Parijs een 80-jarige Chinese toerist aan de ziekte.

Volgens Ansa is er nu sprake van 29 bekende gevallen van Corona-besmetting in het noorden, in de regio Veneto (2) en Lombardije (27). In Lombardije is sinds vrijdag een tiental gemeenten in lockdown.

Volgens de autoriteiten zijn ook vijf werknemers van het ziekenhuis van de kleine stad Codogno getroffen. Ze raakten besmet toen nog niet duidelijk was dat het coronavirus in het spel was. De 38-jarige Italiaan die het virus ongewild verspreidde ligt vrijdag nog steeds op de intensive care van het ziekenhuis.

Het virus werd donderdag bij hem ontdekt. Hij ligt sinds woensdag in het ziekenhuis. Omdat er aanvankelijk geen voor de hand liggende banden waren met China, was hij niet op het coronavirus getest. Dit gebeurde pas toen zijn toestand verslechterde en zijn vrouw zei haar man onlangs een vriend ontmoette die is teruggekeerd uit China. Of hij aan de oorsprong van de uitbraak in Italië ligt, is niet duidelijk. De in januari teruggekeerde man had nooit symptomen, luidt het.

De autoriteiten in tien Italiaanse dorpen hebben besloten om scholen, kroegen en openbare gebouwen te sluiten. Ongeveer 50.000 mensen wordt in de getroffen gebieden geadviseerd binnen te blijven. Kerkdiensten, carnavalsvieringen en sportevenementen zijn opgeschort.

Situatie in China

Het dagelijkse aantal nieuwe gevallen van coronavirusbesmetting in China daalt. De Chinese nationale gezondheidscommissie heeft het zaterdag over 397 gevallen, tegenover bijna 900 op vrijdag.

Er zijn 109 nieuwe sterfgevallen door het virus, volgens de commissie, wat het nationale totaal op 2.345 doden brengt. De dag ervoor waren er nog 118 doden. Het aantal besmettingen staat nu op meer dan 76.000. In China zijn inmiddels ruim 2200 mensen aan de gevolgen van het virus overleden.

bekijk ook

Hulpdiensten laten corona-patiënt op de grond vallen

Speciaal ziekenhuis om coronavirus te bestrijden klaar na 10 dagen

Explainer - Wat is het coronavirus?

Door adm
Helden van corona
Slachtoffers van corona