Inbraak bij de Koninklijke Munt van België: dieven aan de haal met zakken muntgeld

Foto: BELGA

Afgelopen week is er in de nacht van donderdag op vrijdag ingebroken in de Koninklijke Munt van België. Dat meldt RTL Info, en wordt bevestigd door het parket. De inbrekers gingen aan de halen met verschillende zakken muntgeld. Het gaat om drie personen, van wie er inmiddels twee zijn opgepakt en aangehouden.

De inbraak speelde zich af rond halftwee ’s nachts aan de Pachecolaan, in een bijgebouw van de Koninklijke Munt van België, waar vroeger de Belgische euromunten werden geslagen. Bij de inbraak ging het alarm af en kwam er meteen een nachtwaker ter plekke. Die kon de inbrekers op heterdaad betrappen waarop ze het meteen op een lopen zetten. Ze zouden daarbij verschillende zakken met munten hebben meegenomen. Twee van hen werden vrij snel ingerekend, een derde is nog op de vlucht.

Francis Adyns van de FOD Financiën bevestigt dat de inbrekers munten konden bemachtigen. “De twee opgepakte verdachten hadden allebei 5 kilogram munten in hun rugzak en zakken zitten. Het waren beschadigde munten die uit omloop worden genomen en waarvan de waarde nihil is. De ontsnapte dader had waarschijnlijk ook 5 kilogram van die munten mee.”

Casa de Papel

Het hele verhaal doet denken aan de populaire Netflix-reeks ‘La Casa de Papel’, waar een bende overvallers de Koninklijke Munt van Spanje berooft en met een massa geld kan verdwijnen. De Koninklijke Munt van België slaat de Belgische euromunten echter al sinds 2017 niet meer zelf. Ze worden in Nederland gemaakt. Er waren al plannen om de kantoren te huisvesten in het nabijgelegen gebouw van de Nationale Bank. “We gaan die verhuizing versneld doorvoeren”, zegt Adyns.

Overigens sloegen vermoedelijk dezelfde daders ook eerder op de avond al toe, op de hoofdzetel van de Thesaurie in de Handelsstraat. “Daar namen ze computers mee, maar daarop stond geen gevoelige informatie.”

Het Brussels parket meldt dat twee opgepakte verdachten aangehouden zijn en ter beschikking gesteld worden van de procureurs des konings. Op 5 maart zullen ze voor de rechtbank verschijnen binnen het kader van een versnelde procedure. “Het gaat om twee verdachten die geboren zijn in 1998 en 1999. Ze waren nog niet gekend bij de gerechtelijke autoriteiten”, zegt parketwoordvoerder Denis Goeman. De derde verdachte is nog op de vlucht, wellicht dus met een rugzak vol kleingeld.

bekijk ook

Spectaculaire inbraak in fietsenwinkel: met bijlen venster kapotgeslagen, voor ruim 100.000 euro buitgemaakt

Bejaarde haalt dapper zijn vuisten boven tijdens overval en daagt dief zelfs uit: “Kom maar”

Inbraak in restaurant neemt gênante wending: vrouw maakt pijnlijke val door plafond