Stiptheidsacties Brussels Airport: lange wachtrijen voor vertrekkende vluchten buiten Schengen-zone

Bron © BELGA

De luchthavenpolitie op Brussels Airport organiseert zaterdagochtend opnieuw stiptheidsacties. De impact blijft voorlopig wel beperkt tot de vertrekkende vluchten naar bestemmingen buiten de Schengen-zone. De wachttijden lopen er intussen op tot een uur, aldus een woordvoerder van de luchthaven. Volgens de actievoerders bij de federale politie lopen die op tot 1.5 uur.

Rond 7.15 uur begon een actie op het moment dat verschillende niet-Schengen-vluchten tegelijk aankwamen in Zaventem. Er ontstonden wachtrijen aan de paspoortcontroles, maar die zijn inmiddels verdwenen. De hinder verschoof rond 9 uur naar de vertrekkende vluchten. De situatie zou pas verbeteren na de piekuren, dus rond 10 à 10.30 uur.

Hoewel de vakantie is begonnen, is het zaterdag een vrij kalme dag op de luchthaven. “Er zijn 30.000 vertrekkende en 26.000 aankomende passagiers, tegen in totaal 74.000 gisteren”, zegt woordvoerster Nathalie Pierard. “Intussen loopt de wachttijd op tot een uur, maar we zijn voorbij de piek”, klinkt het nog. Volgens de actievoerders bij de federale politie lopen de wachttijden op tot 1,5 uur. Ook werkten de veelbesproken e-gates een tijdlang niet. “Dat had ook te maken met de stiptheidsacties, maar intussen is dat probleem opgelost”, aldus nog de woordvoerder.

LEES MEER. Veelbesproken e-gates op luchthaven verdwijnen (en worden vervangen door ander systeem): “Die dingen waren een compleet fiasco”

De vakbonden organiseren stiptheidsacties op de luchthaven uit protest tegen een personeelstekort en een gebrek aan middelen. Brussels Airport houdt rekening met langere wachttijden tot en met zondag 1 maart. De luchthavenuitbater belooft al het mogelijke te doen om de impact van de acties op de passagiers te beperken en voorziet in extra personeel om reizigers te helpen en te informeren.

Door adm, cds
AANGERADEN
Meest recent