FOTO. Sint-Theresia bouwt nieuw schoolcomplex hartje stad

Deinze / Nevele - Amper negen maanden nadat een oude schoolvleugel van Leiepoort campus Sint-Theresie tegen de vlakte ging legde burgemeester Jan Vermeulen van Deinze de eerste steen van een nieuw scholencomplex hartje stad. Minister Ben Weyts liet zich op het laatste nippertje immers verontschuldigen omdat hij ‘plots’ naar een bijzondere vergadering moest. Verspreid over drie fasen worden in totaal 22 nieuwe klassen opgetrokken in een eigentijds complex ontworpen door het architecten- en ingenieursbureau AIKO uit Maldegem. Bouwheer wordt de firma Himpe. Normaal gezien zou Vlaams onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) komen, maar die liet zich op het laatste nippertje verontschuldigen.

Investering van meer dan 8,5 miljoen euro

“Door onvoorziene omstandigheden zoals een slechte veenachtige ondergrond en archeologische vondsten, waaronder een 30-tal skeletten,  liep de start van de bouwwerken wel wat vertraging op”, zegt campusdirecteur Bart Goethals. “Zo steken de heipalen niet 8 maar bijna 16 meter diep. Dat stuurt het kostenplaatje voor de nieuwbouw in de hoogte. Het ganse project wordt op circa 8,5 miljoen euro geraamd waarvan 60 procent door de overheid wordt gesubsidieerd.”

Eigentijdse school op palen telt 22 klassen, grote refter, overloop, polyvalente ruimte

“De bouwwerken zullen in drie fases verlopen. In de eerste fase die nu gestart is, bouwen we een nieuwe dwarsvleugel. Hierin worden twaalf klassen ingericht, verdeeld over drie verdiepingen. Deze vleugel zal op palen staan, zodat leerlingen van op de speelplaats naar de mooie kloostertuin toe kunnen. Bij regenweer kunnen ze op het gelijkvloers de overdekte ruimte gebruiken. Op het bovenste verdiep komen vier modern uitgeruste labo’s voor de richtingen Chemie en Techniek-Wetenschappen. Op de andere verdiepingen komen multifunctionele en polyvalente klassen voor de richtingen Verzorging en voor zelfstandig werk en co-teaching. In de eerste fase die nu is gestart wordt eveneens de bestaande refter uitgebreid met 200 extra plaatsen. Met onze afdeling Grootkeuken zullen we instaan voor de middagmalen van onze eigen leerlingen (meer dan 650) maar ook de kinderen van de vrije basisschool Leieparel, die op dezelfde site ligt, kunnen in de toekomst aansluiten. We hopen dat we reeds in september van dit jaar van de nieuwe refter met zelfbediening kunnen gebruik maken. De vleugel zelf zal afgewerkt zijn tegen september volgend jaar.”

“In een tweede fase wordt de oude vleugel aan de kant van het dienstencentrum Elfdorpen afgebroken. Ook daar komt een nieuwe vleugel met op het gelijkvloers een grote polyvalente ruimte en cafetaria met kicker- en pooltafel. Die ruimte kunnen we gebruiken op ouderavonden of als ontspanningsgelegenheid voor de leerlingen. Bijzonder is onze overloop met overzicht op de speelplaats, ideaal voor evenementen, op de eerste verdieping. In een derde en laatste fase renoveren we de voorgevel en van de klassen die zich langs die kant bevinden.”

Els Pieters voorzitter van het bestuursorgaan van Sint-Theresia zei in een voorwoord dat de school met het nieuwe complex zal gewapend zijn voor de toekomst. De oude schoolgebouwen barstten immers uit hun voegen en dat past niet in de visie van een moderne school. Dat was ook de mening van burgemeester Vermeulen die zei dat een stad waarin 8.000 kinderen en jongeren school lopen nood heeft aan gedurfde initiatieven zoals Sint-Theresia.

Door Eddy Lefevre
AANGERADEN
Meest recent