Jack Haig ontzegt Jakob Fuglsang derde ritzege in vier dagen in Ruta del Sol

© Photo News

Jack Haig heeft de korte vierde etappe in de Ruta del Sol gewonnen. De Nieuw-Zeelander van Mitchelton-Scott versloeg in een sprint bergop leider Jakob Fuglsang, die eerder de eerste en derde rit won, en Mikel Landa. Fuglsang blijft wel leider in het algemeen klassement met nog één etappe te gaan.

svar, belga

In de eerste wedstrijdhelft van deze vierde etappe tussen Villanueva Mesia en Granada lieten de Belgische renners zich opnieuw zien in de aanval. Onder meer Kobe Goossens, Jimmy Janssens en Floris De Tier kozen voor het offensief. Die laatste verzekerde zich onderweg van eindwinst in het bergklassement en sneed als laatste overlever van de vroege vlucht de openingskilometers aan van het sleutelpunt van de etappe: de Alto del Purche.

Die beklimming van bijna negen kilometer, op de flanken van de Sierra Nevada, was duidelijk aangestipt in het tactisch plan van Bahrein-McLaren, dat met Mikel Landa, Pello Bilbao en Dylan Teuns beschikte over de nummers 2 tot en met 4 van het klassement. Hun ploegmaats decimeerden het peloton, maar Fuglsang counterde die actie zelf door in de aanval te gaan. Zo ontstond een kopgroep van vijf, met verder ook Landa, Haig, een actieve Brandon McNulty en Ion Izagirre, maar die laatste twee moesten in de slotfase van de klim overboord.

Haig probeerde net voor de top een kloofje te slaan, maar kreeg in de afdaling meteen weer zijn twee achtervolgers bij zich. Maar daardoor liet de 26-jarige Australiër zich niet ontmoedigen: in de sprint voor de ritzege remonteerde hij zowel Fuglsang (2e) als Landa (3e), wat hem de nog maar tweede zege uit zijn profcarrière opleverde, plus de derde plek in het klassement. Daarin heeft Fuglsang nog steeds veertien seconden voorsprong op eerste achtervolger Landa. Ritwinnaar Haig volgt op 0:35.

Teuns beëindigde de etappe als zesde op 1:14, Harm Vanhoucke (negende) maakte deel uit van diezelfde groep. In het klassement bezetten de twee beste Belgen diezelfde posities. Zondag wordt de Ronde van Andalusië, ook bekend als de Ruta del Sol, afgesloten met een lastige individuele tijdrit over dertien kilometer in Mijas.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten