Krijgen we nu morgen een storm of niet? “Veel moeilijker te voorspellen dan vorige weken”

Foto: EPA-EFE

Afgelopen twee weekends kregen we storm Ciara en storm Dennis over de vloer. Zit er dit weekend opnieuw een storm aan te komen? Het is de vraag die weermannen proberen te beantwoorden, maar gemakkelijk is dat niet. “Het is veel moeilijker te voorspellen dan de vorige twee, dus we blijven voorzichtig.”

“Bij de vorige twee stormen was het veel duidelijker. Nu is het erg moeilijk te voorspellen. Doordat het wind- en neerslagveld minder groot en minder uniform zijn, kan het zijn dat we de ‘storm’ minder gaan merken. Of dat het zelfs geen storm is. Als die wind- en neerslagzones nog 20 tot 50 kilometer schuiven, kan het zijn dat we meer of minder beaufort gaan krijgen”, zegt weerman David Dehenauw.

Op dit moment wordt er uitgegaan van een windkracht 8 tot 9 op de Noordzee. Als die effectief 9 haalt spreken we van een storm. “Morgenochtend zal die wind opsteken. Aan zee zullen dat snelheden zijn van 80 tot 100 kilometer per uur. In het binnenland zullen die tussen 70 en 90 kilometer per uur liggen. In de namiddag en zeker tegen de avond zal het rustiger zijn.”

LEES OOK. Na Ciara en Dennis komt Ellen, maar hoe komen die stormen aan hun naam?

Storm Ellen?

Omdat er geen windsnelheden van 100 kilometer per uur in het binnenland verwacht worden, zal het daarom ‘rustiger’ zijn dan de afgelopen twee weekends. Maar toch geldt er morgen in ons land code geel. “Het is altijd afwachten. Zelfs bij 80 kilometer per uur kan er schade zijn door de wind. Dat hangt allemaal van de omstandigheden af.”

Ook de naam van de mogelijke storm is nog niet zeker. Als die storm zich boven Engeland of Ierland ontwikkeld, krijgt die de naam Ellen. Maar het kan dus ook een andere naam zijn. Het land dat als eerste code oranje geeft voor wind kiest de naam van de storm.

(Lees verder onder de tweet)

Voor de regen wordt er geen code geel voorspeld. “Er zullen periodes zijn met regen, maar waarschijnlijk zullen die bij onze buren in Nederland feller zijn. We geven daarom geen waarschuwing voor de neerslag.”

Carnaval in Aalst niet afgelast

In Aalst wordt de carnavalstoet zondag niet afgelast, ondanks krachtige winden en een code geel-waarschuwing van het KMI. Zondagochtend wordt de situatie opnieuw geëvalueerd, zegt burgemeester Christoph D’Haese (N-VA) van Aalst. Maar volgens de burgemeester is er voorlopig onvoldoende reden om de praalwagens niet te laten uitrijden. De stad Aalst leeft al maanden toe naar het volksfeest en een schrapping van de feestelijkheden is niet vanzelfsprekend.

In het Antwerpse Essen is een carnavalsoptocht wel geschrapt. Volgens het gemeentebestuur van Essen maken de voorspelde hevige rukwinden in combinatie met de hoogte, omvang en het materiaal waaruit de praalwagens bestaan dat een annulatie van de stoet de enige optie is. “De stoet laten doorgaan zou de veiligheid van carnavalisten en het publiek in gevaar brengen”, klinkt het zaterdag. Er wordt een alternatief programma voorzien in sporthal De Heuvelhal, waar het publiek de carnavalswagens kan bekijken op groot scherm en waar enkele verenigingen hun geplande acts zullen uitvoeren.

LEES OOK. Ghelamco Arena in sneltempo hersteld: “Het dak mag er niet nog eens af gaan”

In het Oost-Vlaamse Geraardsbergen werd het Krakelingenfeest en Tonnekesbrand afgelast. “Met pijn in het hart moeten we vaststellen dat de weersomstandigheden ertoe leiden dat we de veiligheid zondag niet kunnen garanderen”, meldt het stadsbestuur vrijdag. “De veiligheidscel heeft eerder deze week al samengezeten en we hebben gewacht tot beter nieuws van het weerfront, maar dat is er niet gekomen”, zegt burgemeester Guido De Padt. Schepen van cultuur Ann Panis heeft beslist om het Krakelingenfeest in maart te laten doorgaan.

In Maasmechelen besliste de burgemeester ook om de carnavalsstoet van zondag niet door te laten gaan. Maar daar werd er onmiddellijk een nieuwe datum gekozen. De carnavalsstoet zal daar op 12 april doorgaan.

Ook in Nederland zullen dit weekend verschillende carnavalsoptochten niet plaatsvinden door het slechte weer.

Brusselse parken gesloten

De Brusselse parken die in het beheer zijn van Leefmilieu Brussel gaan van zaterdagavond 22 februari tot maandagochtend 24 februari toe vanwege de hevige rukwinden die voorspeld worden. Pas na inspectie, opruiming en beveiliging op maandagochtend worden deze opnieuw opengesteld. In de parken die niet kunnen worden afgesloten, zal aan de ingangen een bericht worden uitgehangen en zullen de parkwachters de bevolking informeren. Er wordt aanbevolen om de parken, bossen en in het bijzonder de omgeving van bomen te vermijden.

De parken van Brussel-stad, waaronder het Ter Kamerenbos, worden niet afgesloten. Er wordt wel gevraagd om goed op te letten en groene ruimtes te vermijden. “Op zondag 23 februari 2020 worden overdag windvlagen aangekondigd. De stad Brussel roept daarom op tot waakzaamheid en geeft de raad om verplaatsingen in alle groene ruimtes zoals parken, bossen en begraafplaatsen te vermijden”, valt te lezen op de website van de stad Brussel.

1722 geactiveerd

De FOD Binnenlandse Zaken heeft zaterdagavond het nummer 1722 geactiveerd voor niet-dringende hulp. Het dient om de noodcentrales 112 niet te overbelasten en personen die in levensgevaar zijn niet te laten wachten. Het is dus geen noodnummer. Bij storm of wateroverlast krijgen noodcentrales 112 en de brandweer steeds veel oproepen, en moeten ze voorrang geven aan wie mogelijk in levensgevaar is.

Wie dringend een ambulance of brandweer nodig heeft, omdat mogelijk iemands leven in gevaar is, belt dus nummer 112. Het nummer 1722 is er voor wie hulp van de brandweer nodig heeft, zonder dat er een risico op levensgevaar is. Bijvoorbeeld bij veel schade aan de dakbedekking, een ondergelopen kelder, wateroverlast op de openbare weg, enzovoort. Ook het elektronische formulier van de hulpverleningszone is daarvoor beschikbaar.

Door sgg
AANGERADEN
Meest recent