Na heisa over vermeend antisemitisme

Alle ministers uitgenodigd, slechts eentje durft zijn gezicht laten zien op Aalst Carnaval: “Het is toch een ambetante editie”

Archiefbeeld.

Archiefbeeld. © carlo coppejans

Het ene jaar zitten er al meer politici op de eretribunes van Aalst Carnaval dan het andere, maar vandaag geven opvallend veel politieke genodigden forfait. De heisa rond vermeend antisemitisme maakt het voor hen wat gênant. Van de ministers tekent alleen Ben Weyts (N-VA) present. “Ik kom elk jaar. Dat nu niet doen, zou pas een statement zijn”, zegt hij.

Farid El Mabrouk

Hoewel het weer hevig gaat waaien en het KMI code geel voorspelt, zal de nu al omstreden carnavalsstoet straks toch uitrijden. Sommigen hopen ongetwijfeld dat storm Ellen tegen de voorspellingen in toch wat harder uithaalt. Het zou de angel meteen uit het debat halen.

Maar wellicht is dat niet het geval. En dus zijn de ogen vanuit de hele wereld gericht op Aalst Carnaval, dat niet alleen geschrapt werd als Unesco Werelderfgoed, maar straks ook de toorn van de wereldpers riskeert. Dertig cameraploegen trekken vandaag alvast naar het evenement.

LEES OOK. Israëlische minister van Buitenlandse Zaken roept op carnaval in Aalst te verbieden

Meteen de reden voor veel politici om niet af te zakken naar Aalst en niet opzichtig op de tribunes te gaan zitten. Alle ministers van de Vlaamse en de federale regering kregen een uitnodiging in de bus, maar slechts één onder hen zal er zijn: Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts. Net zoals Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten en haar partijgenoot Herman De Croo. Maar van een stoet van politici – die vorig jaar vlak voor de verkiezingen wel graag van de partij waren – is dit jaar totaal geen sprake.

“Ambetante editie”

Weinigen willen openlijk toegeven dat het met de heisa te maken heeft, maar achter de schermen wordt toch erkend dat het allemaal zeer gevoelig ligt. “Het is toch een ambetante editie van Aalst carnaval. Als politicus word je altijd geassocieerd met de evenementen waar je bent”, klinkt het binnen de Vlaamse regering. Bij de federale regering stuurt zelfs iedereen zijn kat.

© Photo News

Vlaams minister Ben Weyts is er straks dus wel. Hij woont vlak bij de tweede Vlaamse carnavalsstad Halle en gaat ook elk jaar naar Aalst. “Dat nu niet doen, zou pas een statement zijn”, zegt hij.

De N-VA’er beseft wel dat er een probleem is. Zijn collega-minister Bart Somers (Open VLD) – Vlaams minister van Samenleven – vroeg deze week aan burgemeester Christoph D’Haese (N-VA) om de carnavalisten in het gareel te houden. “Iedereen beseft dat je dit internationaal gewoon niet kunt uitleggen. Op manifestaties, evenementen of andere gelegenheden zou iedereen beter veel meer rekening houden met allerlei gevoeligheden. Dat is gewoon een kwestie van gezond verstand. Maar verbieden of met dwang dingen decreteren, dat gaat ook niet. Dan oogst je gewoon het tegenovergestelde. Ik wil niet de vrijheid beperken op een dag dat er met alles – ook met politici – wordt gelachen. Dit is de dag bij uitstek van karikaturen en stereotypen”, zegt Ben Weyts.

En dus trekt Weyts vanmiddag, naar eigen zeggen licht verkleed, naar het Aalsters carnavalsbal. Hoe, dat wou hij nog niet prijsgeven. “Je zal me wel herkennen.”

LEES OOK. Burgemeester D’Haese reageert op commotie rond carnaval: “Niet aan buitenlandse minister om te bepalen wat Aalst mag” (+)

© BELGA

LEES OOK

Nu in het nieuws