Na 123 nieuwe besmettingen, vooral bij christelijke sekte: Zuid-Korea verhoogt het alarmniveau tot het hoogste peil

Bron © BELGA

Gezondheidsmedewerkers ontsmetten in een markt in Daegu. Met om en bij de 2,5 miljoen inwoners is het de derde grootste stad van Zuid-Korea. Foto: AFP

Zuid-Korea gaat het alarmniveau in het land verhogen tot “rood”, het hoogste peil. Dat heeft president Moon Jae-in aangekondigd nu het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus snel toeneemt. Er is zondag sprake van 123 nieuwe gevallen.

Moon zei dat de Zuid-Koreaanse regering de aanpak van de situatie zal versterken nu alarmfase rood ingaat. Lokale overheden zouden “ongeziene en krachtige” maatregelen moeten nemen om het zogenaamde Covid-19 virus in te dammen, “zonder gehinderd te worden door regelgeving”, zo rapporteert persbureau Yonhap.

Eerder zondag werden 123 nieuwe besmettingen gemeld. Twee patiënten overleden aan het virus, wat het totale aantal slachtoffers in het land volgens het Koreaanse Centrum voor ziektebestrijding en preventie op vier brengt. Het aantal infecties komt nu uit op 556.

LEES OOK. Italië neemt drastische maatregelen in strijd tegen coronavirus: steden volledig afgesloten om besmettingshaard in te tomen

Vele gevallen zijn te linken aan een christelijke religieuze sekte, de Shincheonji-kerk van Jezus. De kerk in de zuidelijke stad Daegu wordt beschouwd als het epicentrum van de recente vele nieuwe besmettingen, aldus Yonhap.

De gezondheidsautoriteiten gaan voor de sekte “speciale” maatregelen nemen en de regering zal proberen om alle leden te testen op het virus. Het sluiten van faciliteiten verbonden aan de sekte en het beperken van de activiteiten in heel het land, zijn volgens de president niet te vermijden met het oog op het publiek belang. De regering wil niet de religieuze vrijheid indammen, klonk het ook. Volgers van de sekte wordt gevraagd weg te blijven van publieke evenementen.

“De situatie is ernstig, maar we kunnen dit overwinnen”, dixit president Moon Jae-in.

LEES MEER. Viroloog Marc Van Ranst: “Er is sprake van een pandemie, we moeten een versnelling hoger schakelen en voorbereidingen treffen”

Door adm
Meest recent