Alle hens aan dek om Gentbrugge te sparen van venijnige ‘Scheldemug’

Gent / Gentbrugge -

Extra watergeulen, rietmatten, windschermen, … Aan de Schelde in Gentbrugge wordt er alles aan gedaan om de hardnekkige ‘Scheldemug’ die de bewoners elke zomer plaagt weg te houden.

Deze week worden in de Scheldearm in Gentbrugge twee extra watergeulen gegraven in het slib. Dat is een van de manieren waarmee De Vlaamse Waterweg – de beheerder van de Scheldearm – hoopt om de bewoners rondom het stuk Schelde komende zomer te sparen van knijten.

Zwermen van de kleine, venijnige steekvliegjes leven in het slib van de Scheldearm, als die niet onder water staat. Bewoners klagen er al jaren over. De diertjes kregen de bijnaam ‘Scheldemug’, toen ze in 2009 al opdoken.

“De gewone steekmug die wij kennen uit onze huiskamers, houdt van water”, zei een onderzoeker van het Instituut voor Tropische Geneeskunde toen. “Deze mug moet het meer hebben van de combinatie van nat en droog. Alleen als er opnieuw constant water komt in die Scheldearm, zal de mug weer verdwijnen.”

LEES OOK Na twee jaar onderzoek ontmaskerd: de ‘Scheldemug’

Door meer water in het stuk Schelde te laten, zouden de larven van de beestjes moeten wegspoelen. Deze week is ook een proef gestart met rietmatten op de aangeslibde oevers. Op plaatsen waar er minder riet groeit, wil men wilgen aanplanten.

“Een andere optie is om aan de bovenzijde van de oeverhelling sleedoorn aan te planten en zo een ‘windscherm’ te laten groeien dat knijten kan tegenhouden”, klinkt het. “Of de maatregelen het beoogde effect hebben, wordt nauwlettend in de gaten gehouden.”

Al meer dan tien jaar plagen zwermen knijten – een klein soort mug die een venijnige beet nalaat – de omgeving van de Scheldebocht. Een bewoner hing vorig jaar grote affiches uit om zijn frustratie te uiten over het uitblijven van een oplossing.

LEES OOK Opnieuw knijtenplaag in Scheldebocht: “Wij kunnen niet meer buitenkomen”

LEES OOK Modderstalen moeten helpen tegen hardnekkige knijten

Alle hens aan dek om Gentbrugge te sparen van venijnige ‘Scheldemug’
Foto: DVH
Alle hens aan dek om Gentbrugge te sparen van venijnige ‘Scheldemug’
Foto: Vilda
Door Bert Staes