Wat leerde de Algarve ons over de Omloop Het Nieuwsblad? Gilbert achter op schema, Van Avermaet en Van der Poel imponeren

Philippe Gilbert. Foto: Photo News

In het zog van Remco Evenepoel bereidden heel wat renners zich in de Algarve voor op de eerste klassiekers, te beginnen met de Omloop Het Nieuwsblad volgend weekend. Hoe verging het enkele van de (schaduw)favorieten? Een overzicht.

Volgens zijn ex-ploegmaat Yves Lampaert rijdt Philippe Gilbert “zeer gemakkelijk en met een schone coup de pédale”. Toch zit de Waalse kopman van Lotto-Soudal nog lang niet aan zijn top. Op een aankomst als de Alto da Foia had een goeie Gilbert wel bij de beste dertig besten behoord en ook op Malhao moest hij de groep der favorieten snel laten gaan. De reden is simpel. In de week voor de Ronde van de Algarve liep hij een zware bacteriële luchtwegeninfectie op. “Ik was zo ziek dat ik die week slechts twee keer een uurtje heb kunnen trainen”, aldus Gilbert, die lang twijfelde om te starten in Zuid-Portugal. In de Omloop Het Nieuwsblad lijkt Tim Wellens dus de kopman te worden van Lotto-Soudal. Ook Frederik Frison is in goeden doen, hij kan een revelatie worden.

Yves Lampaert klaagde ook over wat slijmen, maar dat doet hij nu eenmaal altijd. Hij lijkt op het niveau van vorig jaar te staan op dit moment. Samen met Tim Declercq en Florian Sénéchal kuiste hij zaterdag de uitlaat leeg door tot aan de voet van de slotklim naar Malhao kopwerk te doen in de groep der favorieten.

Wat leerde de Algarve ons over de Omloop Het Nieuwsblad? Gilbert achter op schema, Van Avermaet en Van der Poel imponeren
Foto: Photo News

De voorjaarskopman die het meest imponeerde, is Greg Van Avermaet. De leider van CCC oogt bijzonder scherp en eindigde telkens vijftiende in de twee zware etappes in de Algarve. In zijn spoor lijkt ook Nathan Van Hooydonck een stap voorwaarts te hebben gezet. Hij bleef bergop lang volgen naar Alto da Foia.

Wat leerde de Algarve ons over de Omloop Het Nieuwsblad? Gilbert achter op schema, Van Avermaet en Van der Poel imponeren
Foto: Photo News

Ook Mathieu van der Poel is klaar voor een hoofdrol in het openingsweekend. Zaterdag bleek nog de etappe te veel, niet onlogisch na zijn geleverde werk in dienst van de ploeg. We onthouden vooral dat de kopman van Alpecin-Fenix zichzel op zijn tweede koersdag verbaasde door tot op vier kilometer van de top de favorieten te volgen op de Alto da Foia. Ook zijn ploegmaat Dries De Bondt geeft een prima indruk, hij kroonde zich zowaar tot bergkoning.

Bij Trek-Segafredo likken ze hun wonden na de val in de vrijdagrit. Jasper Stuyven had last van een stijve knie en een opspelende rug, maar lanceerde zaterdag voortreffelijk Vincenzo Nibali in diens poging om Evenepoel in de problemen te brengen. Edward Theuns kwam zondag niet meer aan de start, maar dat was eerder uit voorzorg.

Tot slot lieten ook Stefan Küng (Groupama-FDJ) en Lukas Pöstlberger (Bora-Hansgrohe) in dienst van hun klimmers enkele flitsen bergop zien.

LEES OOK. Mathieu van der Poel na ‘anonieme’ Ronde van de Algarve: “In de Omloop Het Nieuwsblad wil ik meedoen voor winst”

LEES OOK. Tim Wellens hoopt vooral gezond te blijven: “Het is vechten om niet ziek te worden”

Door Bram Vandecapelle
AANGERADEN