Dit N+ artikel is exclusief voor jou als abonnee.

Abonnee worden? Kies je leesformule

24/02/2020 - TV & Radio
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

  VTM

VTM duikt achter de schermen van de spoeddienst van het Stuivenberg-ziekenhuis

Hoe gaat het eraan toe in een van de grootste en drukste spoedafdelingen van ons land? Die vraag krijgt een antwoord in het nieuwe VTM-programma ‘De MUG’. Elke maandagavond krijgen de kijkers een inkijk in het leven van de artsen, verplegers en ambulanciers op de spoeddienst van het ZNA Stuivenberg in Antwerpen.

40.000 patiënten per jaar komen er voorbij op de spoedafdeling van het ZNA Stuivenberg in Antwerpen. En daar krijgen ze werkelijk alles over de vloer. Dat maakt het de ideale locatie om achter de schermen te duiken voor het nieuwe VTM-programma De MUG. De camera’s gaan tot in de ambulances, en zo krijgt de kijker een indruk van hoe het is om door het drukke verkeer te slalommen en door de rode lichten te rijden om hulp te kunnen bieden. “Het moeilijkste aan het MUG-rijden is om je eigen adrenaline en stress onder controle te houden wanneer je naar een interventie rijdt”, zegt spoedverpleegkundige Bjorn.

Maar ook de dokters op de spoeddienst zelf worden gevolgd. In de eerste aflevering komt een man zich melden na een aanval door een hond. De dokters zoeken uit hoe ernstig de verwondingen zijn. Intussen rukken hulpverleners uit naar de haven van Antwerpen voor een ernstig ongeval. Philippe is van een ladder geschoven en schuin op zijn enkel terechtgekomen. “Je wordt immuun voor bepaalde types wonden en breuken, maar er zijn er toch waarvan je denkt: dat moet heel pijnlijk zijn”, zegt spoedarts Johan. De verdoving die de pijn moet lichter maken, zorgt ook voor een vleugje humor. Onderweg naar het ziekenhuis zegt de gewonde man dingen als “I love you! Echt! Ik ben Alice in Wonderland.”

  De MUG

Dan is er nog de achtjarige Nikki, die haar arm breekt na een val van de touwen op de speelplaats op school. Een complexe breuk, dus stelt spoedverpleegkundige Vicky alles in het werk om het Nikki zo aangenaam mogelijk te maken. “Ik probeer altijd een band te creëren met mijn patiënten. Pas als de patiënt zo comfortabel en rustig mogelijk is bij het binnenrijden van het ziekenhuis, heb ik mijn job goed gedaan”, zegt ze. (eadp)

‘De MUG’, VTM, 21.45 uur