Zevende dode door coronavirus in Italië, Oostenrijk opent grens weer

Bron © BELGA

Foto: Photo News

In Italië zijn maandag vier mensen overleden aan het coronavirus. Het totaal aantal doden door de ziekte in het land stijgt daarmee tot zeven. Er zijn intussen draconische maatregelen van kracht om de verdere verspreiding van het virus in te dijken. Ook in het Verenigd Koninkrijk, Iran en Zuid-Korea worden nieuwe gevallen gerapporteerd. In China blijft de dodentol ook oplopen.

Oostenrijk legt treinverkeer naar Italië lam

Het treinverkeer op de Brennerpas, die Italië met Duitsland verbindt via Oostenrijk, lag zondag urenlang stil omdat twee Duitse vrouwen in een trein koorts hadden. Bedoeling was om geïnfecteerde passagiers het land niet binnen te laten. Zo’n 500 passagiers zaten vast op de trein. Maar omstreeks middernacht werd het treinverkeer weer opgestart, toen bleek dat de twee vrouwen negatief testten op het virus. Maandag kan het treinverkeer weer normaal verlopen, klinkt het.

Zevende dode door coronavirus in Italië, Oostenrijk opent grens weer
Foto: EPA-EFE

In Italië overleden maandag onder anderen een 84-jarige man uit het noordelijke Bergamo, die al in het ziekenhuis lag voor een andere ziekte, aan het virus. Enkele uren later kwam in Lombardije een 88-jarige man om het leven. Ook drie andere dodelijke slachtoffers in Italië waren van oudere leeftijd. Zeker twee van hen leden al aan een andere ziekte.

LEES OOK. “Uitbraak is onvermijdelijk”, maar hoe goed is ons land eigenlijk voorbereid op het coronavirus? (+)

In totaal zijn in Italië 229 besmettingen vastgesteld. Daarmee is het land het op twee na ergst getroffen land ter wereld, na China en Zuid-Korea. Vooral Lombardije is getroffen, maar er zijn ook besmettingen in de regio’s Veneto, Emilia-Romagna, Piëmont en Lazio.

In crisismodus

Italië neemt intussen drastische maatregelen om de snelle verspreiding van het virus tegen te gaan. Zo zijn verschillende gemeenten in het noorden van Italië afgesloten, om te vermijden dat het virus overslaat op de economische metropool Milaan, het toeristische Venetië en andere regio’s. Het carnaval en alle sportevenementen in Venetië werden afgelast, en musea en scholen in de hele regio Veneto moeten dichtblijven tot 1 maart.

Zevende dode door coronavirus in Italië, Oostenrijk opent grens weer
Hier en daar duiken enkele carnavalisten op in Venetië, maar optocht in de stad werd afgelast. Foto: REUTERS

De regering kondigde scherpe maatregelen aan om een verspreiding in de economisch sterke regio’s tegen te houden. De zwaarst getroffen plaatsen worden afgesloten: niemand mag erin of eruit. Het gaat om de provincie Lodi, met 50.000 inwoners, en de stad Vo, met zo’n 3.000 inwoners.

LEES OOK. Coronavirus ontregelt Italië: drone filmt spooksteden

“Het doel is de gezondheid van de Italiaanse bevolking te beschermen”, zei premier Giuseppe Conte zondag na crisisberaad. Eerst zullen veiligheidstroepen de regio’s afsluiten. “Indien nodig zullen ook strijdkrachten worden ingezet.” Wie de versperringen probeert te omzeilen, riskeert strafrechtelijke vervolging.

De Belgische FOD Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Italië ondertussen aangepast en roept Belgen die naar Italië willen reizen op de instructies van de lokale autoriteiten goed na te leven.

Vier gerepatrieerde Britten besmet

In het Verenigd Koninkrijk blijken dan weer vier van de 32 passagiers van het cruiseschip Diamond Princess die vanuit Japan werden gerepatrieerd, besmet te zijn. Voor hun vertrek hadden de 32 nochtans allemaal negatief getest. Ze vertoonden ook geen symptomen. Alle passagiers werden zaterdag na hun aankomst in het VK uit voorzorg twee weken in quarantaine geplaatst.

Zevende dode door coronavirus in Italië, Oostenrijk opent grens weer
Verschillende gerepatrieerde of van reis teruggekeerde Britten zitten in Kents Hill Park in quarantaine. Foto: AP

Het totale aantal besmettingen in het VK loopt daarme op tot dertien, lieten artsen zondag weten. Onder de 32 passagiers zijn dertig Britten, twee hebben de Ierse nationaliteit. Ze mochten twee weken lang niet van boord gaan. Honderden mensen uit verscheidene landen werden met het virus besmet op het cruiseschip, dat voor de kust van Japan ligt.

Griekenland neemt maatregelen, Frankrijk wil grens niet sluiten

Ook Griekenland heeft maandag de eerste maatregelen getroffen vanwege de uitbraak in Italië. De bemanning van veerboten tussen de twee landen werd op de hoogte gebracht van preventieve maatregelen die genomen moeten worden, en alle schoolreizen naar Italië werden afgeschaft. In Griekenland zijn voorlopig nog geen besmettingen met het coronavirus geregistreerd.

Frankrijk laat dan weer weten dat het geen zin heeft om de grens met Italië te sluiten, “omdat de verspreiding van het virus zich niet beperkt tot de administratieve grenzen”.

“Besmettingsrisico is laag tot matig in EU”

Het Europese Centrum voor Ziektepreventie en -Bestrijding (ECDC) benadrukt dat het risico op besmetting in Europa “laag tot matig” is. De waarschijnlijkheid van verdere besmettingen in de Europese Unie, de eurozone en het VK is klein, maar “kan niet worden uitgesloten door de vele onzekere factoren”.

LEES OOK. Na corona-uitbraak in Italië, wat als het virus doorbreekt in ons land? “We hebben het meteen ernstig genomen” (+)

Omdat het virus intussen in meerdere niet-Europese landen is vastgesteld, is het nu wel waarschijnlijker dat reizigers uit andere landen dan China het virus naar Europa brengen, aldus het ECDC. Volgens directrice Andrea Ammon wordt de komende dagen dan ook een toename van het aantal patiënten verwacht in Italië en mogelijk in andere delen van de EU.

Buurlanden Iran sluiten grenzen

Enkele buurlanden van Iran hebben hun grenzen met dat land dan weer gesloten. Turkije, Pakistan, Afghanistan en Armenië volgden zondag het voorbeeld van Irak, dat donderdag al de grenzen met Iran dichtgooide.

In Iran zijn inmiddels al acht mensen gestorven aan het besmettelijke virus, en zeker 43 mensen raakten besmet. Alleen buurlanden Azerbeidzjan en Turkmenistan hebben nog geen maatregelen aangekondigd. Ondertussen raakte trouwens bekend dat ook in Afghanistan drie besmettingen werden vastgesteld. In Bahrein en Koeweit zijn intussen ook de eerste besmettingen geregistreerd.

Zevende dode door coronavirus in Italië, Oostenrijk opent grens weer
Foto: AP

Turkije laat dan ook geen vliegtuigen meer toe die vanuit Iran komen. Alle inkomende vluchten uit dat land worden “tijdelijk” geweerd vanaf zondag 20 uur plaatselijke tijd. Ook alle snelwegen en treinsporen die naar Iran leiden, zijn gesloten.

De regering van Jordanië heeft zondag dan weer beslist geen mensen meer tot haar grondgebied toe te laten die uit Iran, Zuid-Korea of China komen, behalve als het om Jordaanse onderdanen gaat. Een Jordaanse minister deelde mee dat de beslissing deel uitmaakt van “preventiemaatregelen”.

Fors meer besmettingen in Zuid-Korea

In Zuid-Korea is het aantal doden inmiddels gestegen naar zeven. In totaal zijn 763 ziektegevallen vastgesteld in het land. De meeste van de 129 nieuwe gevallen zijn gelinkt aan een religieuze beweging in Daegu, de vierde stad van het land. De burgemeester heeft de 2,5 miljoen inwoners eerder al opgeroepen binnen te blijven.

Zevende dode door coronavirus in Italië, Oostenrijk opent grens weer
Foto: REUTERS

President Moon Jae-in kondigde zondag aan dat code rood van kracht gaat. De regering heeft de schoolvakanties met een week verlengd en is van plan strakker toezicht te houden op het monitoren van mensen die vanuit China het land binnenkomen. Buiten China heeft Zuid-Korea het grootste aantal geïnfecteerden ter wereld.

150 nieuwe doden in China

De dodentol in China zelf is maandag dan weer gestegen tot 2.592, nadat er 150 nieuwe overlijdens werden geregistreerd. De dodelijke slachtoffers vielen allemaal in de provincie Hubei, melden de autoriteiten. De nationale gezondheidscommissie maakt ook melding van 409 nieuwe bevestigde besmettingen, het merendeel eveneens in Hubei. Daarmee zijn nu meer dan 77.000 mensen besmet in het land.

Zevende dode door coronavirus in Italië, Oostenrijk opent grens weer
Foto: REUTERS
Door jvh,tg