Gwendolyn Rutten past voor nieuwe termijn als voorzitster van Open VLD: “We mogen fier zijn op ons parcours”

Gwendolyn Rutten past voor een nieuwe termijn als voorzitster van Open VLD. Bij de deadline maandagochtend om tien uur bleek dat ze zich niet kandidaat had gesteld voor een derde termijn. Het kwartet dat zich wel kandidaat stelde voor het voorzitterschap van de partij: Egbert Lachaert, Bart Tommelein, Els Ampe en Stefaan Nuytten.

Rutten was voorzitster van Open VLD sinds 2012. Toen nam ze de teugels over van Alexander De Croo, toen die minister in de federale regering werd. Na de verkiezingen in 2014 loodste ze haar partij tegen alle verwachtingen de federale én de Vlaamse regering in, wat haar het etiket ‘mirakelvoorzitter’ opleverde. De verkiezingen van 2019 waren dan weer geen triomf, Open VLD betaalde mee de prijs voor het chaotische einde van de Zweedse coalitie. Daarnaast zou Rutten volgens insiders bij een deel van de partij krediet kwijtgespeeld zijn toen ze zich eind vorig jaar achter een paars-groen federaal project leek te scharen.

Videoboodschap met “100 ideeën”

In een videoboodschap kondigde Rutten maandagochtend aan dat ze past voor een derde termijn als partijvoorzitster. “Bijna acht jaar mocht ik uw voorzitter zijn”, klonk het. “Dat is geen gemakkelijke stiel, maar wel een ongelooflijke mooie. We mogen fier zijn op ons parcours van de afgelopen jaren. Ik vind het gezond dat politici na twee termijnen de fakkel doorgeven, ik zal dus geen kandidaat zijn voor het voorzitterschap. Wel voor ons partijbestuur, want ik zal als militant samen met jullie blijven strijden voor onze liberale idealen.”

Rutten heeft daarvoor een plan “100 ideeën voor een betere toekomst” opgesteld. Die gaan van typisch liberale recepten, zoals het belastingvrij maken van de eerste 10.000 verdiende euro’s, de afschaffing van alle belastingen die meer kosten dan ze opbrengen en het schrappen van de pensioenleeftijd, over groene plannen, zoals complete onafhankelijkheid van fossiele brandstoffen, het bannen van niet-herbruikbare plastics en een vliegtaks. Daarnaast lanceert Rutten nog enkele opvallende ideeën, zoals een legalisering van softdrugs in combinatie met een taks, ‘nachtrechtbanken’ en een vervaldatum op elke wet.

Opvolger

Met het vertrek van Rutten kan de strijd om het voorzitterschap van Open VLD losbarsten. Van de vier kandidaten lijken Bart Tommelein, burgemeester van Oostende, en Egbert Lachaert, fractieleider in de Kamer, de grootste kanshebbers. Met Tommelein zou de partij voor continuïteit kiezen, Lachaert legt meer de nadruk op socio-economische uitdagingen, met meer aandacht voor veiligheid en identiteit.

De Open VLD-leden kunnen vanaf zaterdag 21 maart om 8 uur online hun stem uitbrengen. Op 27 maart kennen we de uitslag, bij een eventuele tweede ronde is dat 31 maart.

Door jvh
AANGERADEN