Roma-caravandorp met verhuiswagens verplaatst naar nieuwe site

De caravans werden op takelwagens gezet voor de verhuisoperatie. Foto: BST

Gent -

In Gent is de verhuis begonnen van een caravankamp van een groep Oost-Europese Roma-gezinnen. Die verblijven al anderhalf jaar op een terrein van De Lijn, maar daar moesten ze vertrekken. De Stad Gent verhuist ze voorlopig naar een doortrekkersterrein.

Met verhuiswagens zijn maandagochtend zes caravans weggehaald in een caravankamp in de Gentse deelgemeente Wondelgem. Een groep van 56 Oost-Europeanen, onder wie heel wat kinderen, kampeert sinds de zomer van 2018 op een braakliggend terrein in een zijstraat van de Wiedauwkaai.

Hun caravans worden verhuisd naar een officieel doortrekkersterrein aan de Drongensesteenweg i Gent. Daar mogen ze tot november twee percelen betrekken, tot een ander terrein is klaargemaakt aan de Afrikalaan. Daar zullen de Roma drie jaar in containerwoningen mogen verblijven, in afwachting van een duurzamere oplossing.

LEES OOK Roma-groep moet caravans verhuizen naar officieel terrein, maar moet daar dan ook weer weg

Zwerftocht

Het was toenmalig SP.A-burgemeester Daniël Termont die in de zomer van 2018 besliste dat de groep tijdelijk mocht blijven staan aan de Wiedauwkaai. De gezinnen zwierven al jaren door de stad en betrokken kraakpanden en allerlei geïmproviseerde kampementen. Om een einde te maken aan de zwerftocht, werd beslist dat ze tijdelijk mochten blijven in het caravankamp, onder strikte regels.

“Tijdelijk” werd anderhalf jaar, maar de eigenaar van de grond, vervoersmaatschappij De Lijn, wou dat het terrein tegen eind februari leeggemaakt werd. De Lijn zei van de grond een oefenterrein te willen maken, maar trok vorige week – twee weken voor de deadline – haar plannen alsnog in.

LEES OOK Stad doet Roma voorstel dat ze niet kunnen weigeren: “En anders slepen we hun caravans weg”

Roma-caravandorp met verhuiswagens verplaatst naar nieuwe site
Foto: BST

Kinderen naar school

Ondertussen had het Gentse stadsbestuur met veel moeite een nieuwe plek gevonden voor het groep, aan de Afrikalaan. Ze zouden hun caravans moeten achterlaten en in containerwoningen trekken. Daar zou de groep strikt begeleid worden naar werk, kunnen ze Nederlandse les volgen en kunnen de kinderen naar school.

Omdat het terrein aan de Afrikalaan nog lang niet klaar is en De Lijn haar deadline van eind februari niet wou verschuiven, moest dus een nieuwe ‘tijdelijke’ plek gevonden worden. Dat werd het doortrekkersterrein aan de Drongensesteenweg.

Dat is een terrein waar reguliere doortrekkers vijf keer per jaar drie weken mogen staan. De Roma-groep krijgt uitzonderlijk de toelating om er tot november te blijven.

LEES OOK Roma krijgen nog drie jaar tijd, als ze mee ‘verhuizen’ naar nieuwe plek

Wooncontainers

Zes caravans zijn maandag getakeld met wagens van takelfirma Lybaert en worden naar de Drongensesteenweg gebracht. De bewoners van de zes containers verhuizen meteen mee naar Drongensesteenweg. De operatie was aangekondigd en loopt zonder incidenten.

De rest van de week worden de resterende containers – nog een tiental – verhuisd.

Ondertussen onderhandelt het stadsbestuur verder over het terrein aan de Afrikalaan. “Er lopen onderhandelingen met potentiële uitbaters en leveranciers voor de wooncontainers”, zegt de woordvoerder van burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD). “De bedoeling is om de groep begin november naar daar te verhuizen.”

“Het doel blijft hetzelfde”, zei De Clercq deze maand in een commissie van de Gentse gemeenteraad. “De kampen beëindigen en deze mensen een duurzaam alternatief bieden, met rechten en plichten.”

LEES OOK Roma krijgen eigen miniwijk aan de Weba: “Er zijn duidelijke rechten en plichten”

Roma-caravandorp met verhuiswagens verplaatst naar nieuwe site
Op dit doortrekkersterrein mag de groep uitzonderlijk blijven staan tot november. Foto: FVV

100 euro per maand

De Roma-groep werd verplicht om anderhalf jaar geleden een reglement met afspraken te ondertekenen. Daarin staat onder meer dat ze een vergoeding moeten betalen voor het terrein. Dat reglement wordt mee overgedragen naar het doortrekkersterrein.

Daar is het reguliere tarief voor een woonwagen 7,20 euro per dag. De Roma-groep betaalt 100 euro per maand voor water en elektriciteit. Om de ingenomen plaatsen te compenseren voor de reguliere woonwagenbewoners, zijn plaatsen vrijgemaakt op de camping van de Blaarmeersen.

Welk budget met de hele operatie is gemoeid bij de Stad Gent, is nog niet bekendgemaakt.

Door Bert Staes en Jeffrey Dujardin