1.300 Romeinen kunnen met de tram richting Ghelamco Arena

Foto: BELGA

Gent -

In ‘Fort Ghelamco’ komt donderdag AS Roma op bezoek. 1.300 Roma-fans krijgen de optie om via de Korenmarkt met de tram richting het stadion komen. “Het is een unieke samenwerking met AS Roma en De Lijn”, zegt Dirk Piens.

KAA Gent en de Gentse politie zijn klaar voor de match van donderdag tegen AS Roma. Er worden bijkomende maatregelen genomen voor de duizend supporters die richting de Arteveldestad komen. “We verwachten 1.300 Roma-supporters”, zegt Dirk Piens, veiligheidscoördinator van de club. “Daarbij voorzien we voor de eerste keer vervoer van het centrum naar de Ghelamco Arena en terug.”

Unieke samenwerking

“Doordat er geen combiregeling is, is het niet duidelijk hoeveel supporters richting het centrum komen of met de bus of auto komen”, zegt Matto Langeraert. “Iedereen is vrij om op eigen initiatief richting het stadion te gaan. Er wordt geen fanzone voorzien. Wel worden er lichtkranten opgesteld, in het centrum en ook twee aan het stadion. Daar zullen we in het Italiaans de veiligheidsvoorschriften op te lezen zijn.” De Korenmarkt wordt het ‘meetingpoint’ voor de Romeinen die zich in het centrum begeven. Daar zullen ze op de tram gezet worden richting het stadion. “Het is een unieke samenwerking tussen beide clubs”, zegt Piens. “De prijs van de heen- en terugrit met de tram zit verwerkt in het ticket. In plaats van 35 euro betaalden ze 38 euro.” Voor het vervoer werd een overeenkomst gemaakt met de Lijn. Er worden drie ‘dedicated’ Albatros-trams ingezet, enkel en alleen voor de Roma-fans.

Verscherpte controle

“De tram rijdt richting het UZ, maar hij zal stoppen aan de voorlaatste tramhalte”, zegt politiewoordvoerder Matto Langeraert. “Daar zal de groep in corteo door de politie begeleid worden richting het stadion.” Voor ze het stadion binnenraken, zullen ze wel eerst langs de verscherpte controles aan de ingang moeten. Voor de match werd het aantal veiligheidspersoneel aanzienlijk verhoogd, “We zullen met 450 medewerkers zijn”, zegt Piens. “Zij zullen de fans grondig fouilleren en er zullen ook honden aanwezig zijn om pyrotechnisch materiaal op te sporen.”

Door Jeffrey Dujardin