Vlaamse producties ‘Binti’ en ‘Bloeistraat 11’ beste Europese jeugdfilms van het jaar

Bron © BELGA

Foto: carlo coppejans

Twee Vlaamse producties hebben zondagavond een prijs voor beste jeugdfilm van het jaar gekregen. De European Children’s Film Association, die de prijzen uitreikte tijdens het filmfestival in Berlijn, de Berlinale, bekroonde ‘Binti’ van regisseur Frederike Migom, en ‘Bloeistraat 11’ van Nienke Deutz. ‘Binti’ kreeg de titel van beste jeugdfilm van het jaar en ‘Bloeistraat 11’ werd bekroond als beste kortfilm.

De ECFA, de Europese koepelorganisatie voor kinderfilmprofessionals, reikt elk jaar drie awards uit met de bedoeling een kwalitatief filmaanbod te creëren. Naast de prijzen voor beste jeugdfilm en kortfilm gaat het om de prijs voor beste documentaire voor een jonge publiek.

“De winnende films hebben het over ecologie, sans-papiers en een gemediatiseerde wereld waarin moedige kinderen hun prioriteiten stellen. Verhalen over persoonlijke groei en ontwikkeling, gesitueerd in een complexe hedendaagse samenleving, bewijzen dat kinderfilms een universele relevantie hebben”, zegt Margret Albers, de president van de organisatie.

Volgens de ECFA zou het succes van de Vlaamse jeugdfilms alles te maken kunnen hebben met het ondersteuningsbeleid van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) en het geleverde werk van jeugdfilmorganisaties.

Door jvh