Europese Commissie haalt scherp uit naar Aalst Carnaval: “Niet te vereenzelvigen met waarden en normen waarop EU is gebouwd”

Bron © BELGA
Aalst -

De Europese Commissie is niet te spreken over de taferelen op Aalst Carnaval van afgelopen weekend. “We verzetten ons tegen elke vorm van antisemitisme en deze vertoning is niet te vereenzelvigen met de waarden en normen waarop de EU is gebouwd”, reageerde een woordvoerder maandag. Tot een officiële berisping van de Belgische regering komt het voorlopig niet. “Het is aan de nationale autoriteiten zelf om op te treden”, klinkt het.

In Aalst waren zondag heel wat Joodse karikaturen te zien op de jaarlijkse carnavalsstoet, een reactie op de heisa die ontstond nadat een carnavalsgroep vorig jaar uitpakte met een wagen met Joodse figuren.

LEES OOK. Wereldwijd kritiek, maar carnavalisten doen er nog schep bovenop: “Ooit zullen ze het misschien snappen, maar nu nog niet blijkbaar” (+)

De Europese Commissie reageert ontzet. “Het zou vanzelfsprekend moeten zijn dat dergelijke beelden niet thuishoren op Europese straten 75 jaar na de Jodenvervolging”, zei de woordvoerder van de Commissie maandagmiddag. “De positie van de Commissie is duidelijk: we verzetten ons tegen elke vorm van antisemitisme en deze vertoning is niet te vereenzelvigen met de waarden en normen waarop de EU is gebouwd”, klonk het.

Juridische gevolgen?

Tot een officiële berisping van België komt het voorlopig niet. “Juridisch is het aan de nationale autoriteiten om op te treden”, aldus de Commissie. “We hebben op dit moment nog geen exacte informatie over welke actie we zullen ondernemen.” Intussen zijn wel al een aantal klachten over Aalst Carnaval binnengelopen bij de Europese Commissie. “We zullen die bekijken”, klonk het.

LEES OOK. Buitenlandse media over Aalst Carnaval: “Uitbarsting van uitbundigheid en dwaasheid”

Artikel 7 van het verdrag van de EU voorziet in een procedure om op te treden tegen een lidstaat wanneer die “de beginselen van vrijheid, democratie, eerbiediging van de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden, en van de rechtsstaat, op ernstige en voortdurende wijze schendt”.

Door jvh
AANGERADEN