Hoeve Drie Fonteinen zoekt bestemming

Kris Van Slycke aan de pachthoeve in het park. Foto: rdb

Vilvoorde -

De stad Vilvoorde en de Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV) zijn op zoek naar een erfpachtnemer voor de pachthoeve in het park Drie Fonteinen. Geïnteresseerden krijgen het pand 99 jaar in erfpacht om het in ere te herstellen. Liefst van al met een economische functie.

Wie geregeld gaat wandelen in het park Drie Fonteinen, wandelde zeker al voorbij de pachthoeve. Het gebouw van eind negentiende eeuw bestaat uit onder andere een woongedeelte, een jachtpaviljoen, een schuur, stallen en een koetshuis.

Sinds kort staat het gebouw leeg. De stad Vilvoorde en de PMV zijn op zoek naar iemand die de omgeving in al haar glorie kan herstellen. Daarvoor willen ze de pachthoeve in erfpacht geven voor een periode van 99 jaar.

“Dat is de wettelijk vastgelegde termijn”, stelt Kris Van Slycke, interim-projectmanager bij PMV. “De investeerder mag het pand een eigen invulling geven. Enkel aan de buitenkant mag er niets veranderd worden aangezien de buitengevels geklasseerd zijn.”

Werk aan de winkel

Dat er veel werk aan de winkel is, wordt al snel duidelijk tijdens een rondleiding. Zo moet het hele elektriciteitsnetwerk veranderd worden, is er amper sprake van isolatie en zijn ook sommige vloeren en muren aan vervanging toe. Het gebouw is 125 jaar oud.

“Maar de structuur is goed bewaard. Vroeger was het een boerderij en een woning. Tijdens de Wereldtentoonstelling in 1958 is het nog gebruikt geweest als kantoorruimte. Ook lokale radiozenders hebben hier destijds hun onderkomen gehad. En tot voor kort zaten onder andere de Jeugdbond voor Natuur en Milieu en het Agentschap Natuur en Bos hier nog, samen met de parkwachters. Het is onze historische plicht om dit pand te herwaarderen en te bewaren voor de toekomst”, vindt Van Slycke.

Scenario’s

Hoewel de PMV en de stad de de oproep tot erfpachtnemer nu pas lanceren, werd er wel al nagedacht over bepaalde scenario’s.

“Het kan gaan om een zorghotel, een b&b, horeca, coworking space of andere kantoorruimtes. Het moet uiteraard haalbaar zijn. De investeerder staat in voor de werkzaamheden en het onderhoud van het gebouw. Om een herbestemming rendabel te maken, zijn er best wel wat investeringen nodig.”

Voorstellen kunnen tot 1 juli worden ingediend. De definitieve toewijzing zou in het najaar kunnen gebeuren.

“Wij hebben al goede ervaringen met erfpacht”, zegt s burgemeester Hans Bonte (SP.A). “Denk maar aan het Tuchthuis of De Met. We verwachten hier geen twintig projectvoorstellen, maar het zou wel tof zijn mocht iemand van de streek hier toch een semi-publieke functie in kunnen waarmaken.”

Door Robin De Becker