Vanmarcke en Keukeleire verkennen donderdag de Omloop met de ploeg, Deceuninck - Quick-Step slaat verkenning over

Bron © BELGA

Foto: BELGA

Sep Vanmarcke en Jens Keukeleire verkennen donderdag met het Amerikaanse EF Pro Cycling de Omloop Het Nieuwsblad, komend weekend de officiële start van het Belgische wielerseizoen. Bij Deceuninck - Quick-Step gaan ze naar goede gewoonte niet op verkenning deze week.

Keukeleire kwam in het tussenseizoen over van Lotto Soudal, Vanmarcke won de Omloop in 2012. Zij zullen dan ook de kar trekken tijdens de parcoursverkenning. De Nederlander Julius van den Berg neemt de plaats in van Sebastian Langeveld die out is met een sleutelbeenbreuk na een val in de derde etappe van de Franse rittenkoers Ster van Bessèges.

“Donderdag gaan we op pad met Moreno Hofland, Logan Owen, Jonas Rutsch, Tom Scully, Julius van den Berg en de twee Belgen Sep Vanmarcke met Jens Keukeleire. De twee laatstgenoemden zullen wellicht gids spelen, maar worden zaterdag meer dan waarschijnlijk ook een rang opgeschoven binnen de ploeg. Zij krijgen zo een beschermde rol in het openingsweekend in eigen land. Het is jammer dat we Langeveld moeten missen. Hij was anders zeker een belangrijke pion geweest voor ons”, vertelt sportdirecteur Ken Vanmarcke.

Vanmarcke en Keukeleire verkennen donderdag de Omloop met de ploeg, Deceuninck - Quick-Step slaat verkenning over
Jens Keukeleire kwam de klassieke kern van Education First versterken Foto: BELGA

“Wij verkennen donderdag de Omloop vanaf de Katteberg, de derde helling van de dag, tot aan de finish. Dit wel naargelang de weersomstandigheden. Regent het te fel, dan kunnen wij eventueel het traject nog wat inkorten. Wij moeten ook geen onnodige risico’s gaan pakken enkele dagen voor de wedstrijd. De koersen voor de Omloop verliepen voor ons zeer goed, met acht zeges als resultaat. Wij hebben onze start zeker niet gemist.”

Deceuninck - Quick-Step slaat ook dit jaar verkenning over

Deceuninck - Quick-Step is, zoals dat al jaren het geval is, niet van plan om in de week voor de Omloop Het Nieuwsblad het parcours te verkennen. Een deel van de kern die zaterdag zal starten in de Belgische openingsklassieker komt terug van onder andere de Ronde van de Algarve.

“Indien we geen zieken hebben starten we zaterdag wellicht met Zdenek Stybar, Kasper Asgreen, Tim Declercq, Bob Jungels, Iljo Keisse, Yves Lampaert en Florian Sénéchal”, meldt sportdirecteur Wilfried Peeters. “Zoals steeds doen wij het zonder een verkenning van de Omloop Het Nieuwsblad in de week voor deze koers. Wel verkenden wij die wedstrijd al in januari.”

“Declercq, Keisse, Lampaert en Sénéchal komen pas terug uit de Ronde van de Algarve. Vorig jaar maakten wij al kennis met de aankomststrook van de openingsklassieker. Bovendien kent iedereen binnen onze ploeg wel het parcours van de Omloop, dat zit zowat in hun DNA”, meldde Wilfried Peeters.

Vanmarcke en Keukeleire verkennen donderdag de Omloop met de ploeg, Deceuninck - Quick-Step slaat verkenning over
Met Zdenek Stybar, Yves Lampaert en Bob Jungels staat een stevig trio aan de start zaterdag Foto: Photo News

Lotto Soudal start met Tim Wellens en Philippe Gilbert als kopman

Lotto Soudal plant in de week voor de Omloop Het Nieuwsblad geen groepsverkenning meer. Toch heeft het parcours nog weinig geheimen voor het Belgische team, dat de voorbije weken zijn huiswerk al maakte. Een eerste verkenning werd afgehaspeld in december vorig jaar, in januari sprong de kern met renners die het klassieke voorjaar afwerken opnieuw op de fiets. Tim Wellens en Philippe Gilbert voeren Lotto Soudal in de Omloop aan.

“Wij hebben ons huiswerk al af”, vertelde sportdirecteur Frederik Willems. “Tussen een stage door verkenden wij reeds de Omloop Het Nieuwsblad. Dat leerde ons dat er in feite weinig gewijzigd is aan het parcours. Het blijft een mooi en selectief geheel. Het is ook afwachten hoe de weersomstandigheden zullen zijn komende zaterdag, maar veel goeds wordt er niet verwacht. Het Flandrien-gehalte zal dus groot zijn tussen startplaats Gent en aankomstplaats Ninove.”

Vanmarcke en Keukeleire verkennen donderdag de Omloop met de ploeg, Deceuninck - Quick-Step slaat verkenning over
Philippe Gilbert won de Omloop al twee keer Foto: Photo News

“Met Tim Wellens en Philippe Gilbert hebben wij twee kopmannen binnen het team voor de Omloop. Gilbert, in 2006 en 2008 al eindwinnaar van de Omloop, werd in aanloop naar de Ronde van de Algarve wat ziek maar is weer op goede weg. Ik verwacht, zoals steeds, weer veel van hem. Voorts heeft Tim Wellens, ook al in de Ronde van de Algarve, zijn eerste wedstrijdkilometers achter de rug. In het algemeen klassement legde hij in Portugal beslag op een vijfde plaats. Voorts maken binnen de ploeg ook nog Frederik Frison, Nikolas Maes, Brent Van Moer, Jelle Wallays en de Nederlander Brian van Goethem deel uit van de voorlopige selectie voor de Omloop Het Nieuwsblad”, verduidelijkte Frederik Willems.

AANGERADEN