Alicia Franck rondt veldritseizoen af: "Constante prestaties doen mij dromen van meer"

Nog één keer knallen door de modder: Alicia Franck rondt een prachtig seizoen af met nog maar eens een top-10 plaats Foto: afl

Lochristi - Het wielerseizoen op de weg trekt zich ook komende zaterdag bij ons op gang, wat betekent dat het veldritcircus voorgoed zijn deuren gesloten heeft. De sluitingsprijs in Oostmalle liet onze Lootse renster Alicia Franck aan zich voorbijgaan, wegens snotverkouden. Overmorgen komt ze nog een keer in actie op de Waregem Cyclocross Masters. We blikken met haar terug op een mooi jaar. "Dit doet mij dromen van meer, mijn ambities voor de toekomst worden alleen maar groter", vertelt ze.

De laatste weken was je opnieuw in goede conditie, klaar om er nog eens in te vliegen?

"Vorige weekend had ik inderdaad weer goede benen, maar kwam het er tweemaal niet helemaal uit. In Middelkerke had ik een heel goede start, ik ging als vierde  het veld in, maar ongelukkig genoeg viel mijn ketting er af en ik moest lang stilstaan. Ik kon rond de veertigste plaats pas opnieuw vertrekken, en kon dan na veel oponthoud finaal nog opschuiven tot de zeventiende plek. Uiteraard had er toen veel meer in gezeten. De dag nadien in Hulst kende ik ook een goede start en was ik in de running voor plaatsen vier en vijf tot ik op het einde van de tweede ronde een schuiver maakte en de grond van dichtbij zag. Ik verloor door de val een aantal plaatsen en kwam erna nooit meer helemaal in mijn vertrouwd ritme. Ik werd uiteindelijk nog negende. De conditie kan veelbelovend zijn, maar er zijn zoveel kleine externe factoren, die je niet altijd in de hand hebt om op je waarde te worden afgerekend in het veldrijden."

Hoe verliep het allerlaatste weekend van dit seizoen?

"ik had mijn zinnen gezet op Leuven om in schoonheid af te sluiten. Maar vrijdag werd ik snipverkouden wakker, en wist ik al dat het moeilijk zou worden. Om op het allerhoogste niveau mee te doen, moet je niet 100 maar 110% in orde zijn, dat weet ik ondertussen al. Tegen mijn gewoonte in, kwam ik niet zo goed uit de start en liet ik me een beetje wegdrummen. Ik probeerde de flow te vinden en zo goed mogelijk tegen de wind in te beuken. Ik kon halfweg koers dan toch goed opschuiven en kwam zo in een strijd om de achtste plaats met Alice Maria Arzuffi. Helaas weer pech, want  in de laatste ronde reed ik vooraan lek, natuurlijk net na de tweede materiaalpost. Zo moest ik de ronde afwerken op de velg en bolde ik opnieuw als negende over de streep. Ik besloot vanwege mijn verkoudheid niet meer van start te gaan in Oostmalle. De Waregem Cyclocross Masters van woensdag is nu nog de uitsmijter."

Hoe kijk je terug op het seizoen?

Over het algemeen ben ik erg tevreden over de voorbije winter. Ik kon voor het eerste een volledig seizoen afwerken en vrij constant presteren. Ik werd zelfs beter naar het einde van het seizoen en dat doet mij dromen en stelt mijn ambities naar volgend jaar toe alleen maar scherper. Hopelijk ben ik nu vertrokken voor veel mooie jaren."

Waar kijk je met meest voldoening op terug, en wat wil je vlug vergeten?

"De hoogtepunten voor mij zijn vooral de achtste plaats op het EK, de zevende op de Koppenbergcross, mijn twee overwinningen in het buitenland in het begin van het seizoen, mijn solo-overwinning in Otegem en de dertiende plaats in de wereldbeker van Hoogerheide, er vanuitgaand dat ik toen pas op de vierde rij kon starten. De mindere punten die mijn seizoen wat overschaduwden, waren de maagproblemen waardoor ik moest opgeven in Zolder en natuurlijk de niet-selectie van het WK. Ook op het Belgisch kampioenschap had ik mijn zinnen gezet, ik had er zeker op een betere dag gehoopt. Toch denk ik dat dit seizoen bepalend kan zijn voor mijn verdere groei. Ondertussen blijft mijn UCI-ranking verbeteren het doel. Ik wil zeker focussen op top-10 plaatsen in de Wereldbeker. En de overwinning in Otegem laat natuurlijk een zoete smaak na, en maakt mij nog ambitieuzer."

De zomer is de opbouw van een succesvolle winter, hoe ga je die invullen?

"Ik ga de komende maanden voor een combinatie van trainingsstages én wegwedstrijden, natuurlijk allemaal in het teken van mijn voorbereiding op het volgende cyclocross-seizoen. Na afloop van een seizoen moet je eigenlijk al beginnen vooruitdenken aan het volgende. De plannen zijn nog niet concreet, maar het is ook mogelijk dat ik opnieuw een aantal mountainbikewedstrijden ga afwerken."

Zien we je opnieuw bij Experza-Footlogix in de winter van 20-21?

"Mijn huidig contract loopt af op het einde van dit seizoen, dus ik zal hopelijk heel binnenkort nieuws hebben over de toekomst of ik al dan niet zal verlengen of transfereren naar een ander team. 

Door Geert Herman