Bouwvergunning voor Oosterweel is zo complex dat het uploaden van dossier “3 weken duurt”

Foto: ANTHONISSEN

Antwerpen -

Drie volle weken. Zolang zal het duren om de kolossale omgevingsvergunning voor de Antwerpse Oosterweelverbinding digitaal in te dienen bij de Vlaamse overheid. Dat zei Luc Hellemans, algemeen directeur van bouwheer Lantis, in het Vlaamse parlement.

“Om de volledige vergunning voor de werken op rechteroever op het digitale Omgevingsloket van de Vlaamse overheid in te dienen, hebben we drie weken of 504 uren uploadtijd nodig.”

Of anders gesteld: de Lantis-werknemer die zich met zijn identiteitskaart op de website van de Vlaamse overheid aanmeldt om vervolgens de reusachtige vergunning in te dienen, “zal pas drie weken later zijn identiteitskaart weer uit de kaartlezer kunnen nemen, omdat pas dan de vergunning voor de Oosterweelverbinding volledig is opgeladen”, aldus nog Hellemans.

De bewuste omgevingsvergunning telt 2.200 documenten, waarbij één document goed is voor 2.500 pagina’s en telkens nog eens 33 bijlages. De Oosterweelverbinding – het rondtrekken en herinrichten van de Antwerpse Ring via onder meer verschillende tunnels – is het grootste infrastructuurproject dat Vlaanderen ooit heeft gekend.

Het departement Omgeving van de Vlaamse overheid beklemtoonde maandag dat het Omgevingsloket gedurende deze periode ook beschikbaar blijft voor andere aannemers en architecten, die via dezelfde weg hun bouwaanvragen naar de overheid doorsturen.

Door wer
AANGERADEN