Al jaren onderbemand, en nu stapt ook het hoofd van de Computer Crime Unit van de federale politie op

Foto: Tommy Maes

ICT-criminaliteit zit fors in de lift. Het aantal registraties ervan steeg van 24.774 in 2008 tot 45.250 in 2017. Maar Computer Crime Unit van de federale politie (FCCU) is al jaren onderbemand. Om een normale werking te verzekeren, heeft de eenheid 44 leden nodig. Vandaag zijn er slechts 20 mensen aan de slag. En nu heeft ook het diensthoofd van de FCCU, Walter Coenraets, de deur achter zich dichtgetrokken, om aan de slag te gaan als korpschef van de lokale politiezone Balen-Dessel-Mol.

Een van de redenen voor zijn vertrek is dat Coenraets dicht bij huis wil werken. Maar het is duidelijk dat er meer meespeelde. De man luidt al jaren de alarmbel over de onderbezetting van zijn dienst.

In een brief aan de top van de federale politie waarschuwde hij in 2018 voor de gevolgen daarvan: “We riskeren een grotere blootstelling aan cyberaanvallen”, schreef hij. In navolging daarvan nam de federale regering zich voor om het personeelstekort weg te werken – een doel dat nog ver weg is. Coenraets werkte de voorbije maanden een strategische nota uit die moet helpen de problemen het hoofd te bieden. Maar de uitvoering ervan, zo valt binnen de FCCU te horen, ligt stil in afwachting van een volwaardige regering, budgetten en mankracht om aan de slag te gaan.

Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) zegt via zijn woordvoerder dat hij “binnen de limieten van de regering in lopende zaken doet wat hij kan om het personeelstekort aan te pakken”.

Door poj
AANGERADEN
Meest recent