Verliest makelaarsbureau van Wouter Vandenhaute zijn licentie? Vlaamse sociale inspectie voert een onderzoek

Foto: ISOSPORT

De Vlaamse sociale inspectie gaat een onderzoek voeren naar Let’s Play, het makelaarsbureau van Wouter Vandenhaute. Dat zou de nieuwe regelgeving rond de sportmakelaars overtreden hebben. Het riskeert zo zijn registratie te verliezen.

Let’s Play bewoog vorig jaar hemel en aarde om het dertienjarige toptalent Rayane Bounida, dat bij Anderlecht speelt, binnen te halen. Het makelaarsbureau van Wouter Vandenhaute kreeg daarbij concurrentie van makelaars van over de hele wereld. Maar uiteindelijk kreeg het Bounida in juni vorig jaar wel in zijn portefeuille, mede dankzij het feit dat broer Marwane sindsdien opdrachten mag uitvoeren voor Let’s Play.

Dat alles zou nu weleens voor problemen kunnen zorgen. Mogelijk overtrad Let’s Play hierbij namelijk het nieuwe decreet voor sportmakelaars, dat in juni vorig jaar werd ingevoerd op initiatief van toenmalig minister van Sport Philippe Muyters in de nasleep van operatie Propere Handen. Sindsdien is het sportmakelaars uitdrukkelijk verboden min-15-jarigen direct of indirect te benaderen met het oog op het afsluiten van een bemiddelings­overeenkomst. “Ook een benadering van de minderjarige via de ouders leidt bijgevolg tot een overtreding”, zegt Wim Velghe van het departement Werk & Sociale Economie van de Vlaamse overheid.

Verliest makelaarsbureau van Wouter Vandenhaute zijn licentie? Vlaamse sociale inspectie voert een onderzoek
Overtrad Let’s Play de regels bij het vastleggen van toptalent Rayane Bounida? Foto: Nico Dewaele

Schorsing?

Een en ander is mogelijk ook in strijd met de federale wetgeving. Een arbeidsovereenkomst voor betaalde sportbeoefenaars kan ten vroegste geldig worden afgesloten vanaf het einde van de voltijdse leerplicht. Elke overeenkomst die door een sportmakelaar werd afgesloten met een sportbeoefenaar jonger dan 15 jaar, is nietig.

Indien de sociale inspectie tot de conclusie komt dat er sprake is van een overtreding, kan de makelaarsregistratie van Let’s Play worden ingetrokken of geschorst. Dan zou het geen transfers meer mogen doen. Het zou een primeur zijn. “Momenteel werden er door het Departement Werk en Sociale Economie nog geen sancties opgelegd ten aanzien van sportmakelaars”, zegt Velghe nog.

Verliest makelaarsbureau van Wouter Vandenhaute zijn licentie? Vlaamse sociale inspectie voert een onderzoek
Wouter Vandenhaute is sinds kort extern adviseur bij Anderlecht. Foto: BELGA

Let’s Play is verbaasd

Let’s Play zegt ‘verbaasd’ te zijn dat de Vlaamse sociale inspectie een onderzoek wil opstarten over de begeleiding van Rayane Bounida. Volgens Let’s Play is alles volgens de regels verlopen.

“Het Anderlecht-talent Rayane Bounida, die volgende week 14 wordt, wordt sinds vorige zomer begeleid door Let’s Play, op vraag van en in nauwe samenwerking met de papa van Rayane. Het gaat om een omkadering in de meest brede betekenis, die de jonge speler zal toelaten om zich niet alleen als voetballer maar ook als jongvolwassene te ontwikkelen. De samenwerking tussen Let’s Play en papa Bounida is vastgelegd via het wettelijke kader, dat inhoudt dat Let’s Play niet vergoed wordt voor zijn diensten”, klinkt het in een reactie.

“Let’s Play is verbaasd om via de media te moeten vernemen dat de Vlaamse sociale inspectie over de begeleiding van Rayane Bounida een onderzoek zou opstarten. Let’s Play is net opgericht om op een professionele en transparante manier sporters te begeleiden, en wil uiteraard indien nodig graag zijn werking toelichten aan de sociale inspectie. De papa van Rayane heeft onder meer voor Let’s Play gekozen op basis van de jarenlange expertise van Peter Smeets, die ook al de jonge Romelu Lukaku en Youri Tielemans bijstond tijdens hun tienerjaren. Bij de opstart van Let’s Play in de zomer van 2018 volgde Tielemans trouwens zijn begeleider.”

Door Dimitri Thijskens
AANGERADEN
Meest recent