Abonnee worden? Kies je leesformule

25/02/2020 - TV & Radio
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Hugo Van den Berghe, hier in CordonMaarten De Bouw

Vlaanderen verliest een vertrouwd gezicht met Hugo Van den Berghe

De Vlaamse acteurswereld verliest een van zijn vertrouwde gezichten. Hugo Van den Berghe, die in talloze tv-reeksen meespeelde, is afgelopen zondag in De Haan overleden. Hij werd 76.

De jongste jaren sukkelde Van den Berghe met zijn gezondheid en was hij nauwelijks nog op het tv-scherm te zien, maar toch was hij in Vlaanderen een vertrouwd gezicht. Dat dankte hij aan talloze rollen in reeksen zoals Aspe, Kinderen van Dewindt, Spoed, Heterdaad en Flikken. In de populaire VTM-soap Familie speelde hij tot 2001 de rol van onderzoeksrechter Vincent Misotten.

Van den Berghe kaapte zelden hoofdrollen weg, en dat had te maken met het feit dat zijn echte liefde in het theater lag. Hij begon zijn leven ook als acteur op de planken, aanvankelijk in het amateurtoneel van zijn geboorteplaats Wetteren. Na zijn theaterstudies speelde hij een tijdlang bij Toneel Vandaag in Brussel, waar hij ook directeur werd. Dezelfde functie bekleedde hij later ook bij NT Gent, het theaterhuis waar hij ook in verschillende producties speelde, en zijn latere vrouw Blanka Heirman ontmoette.

Ondertussen had Van den Berghe ook al naam gemaakt via diverse populaire tv-programma’s van zowel de openbare omroep als VTM. De bekendste daarvan zijn het jeugdprogramma Tienerklanken, de rechtbankreeks Beschuldigde, sta op en de series De vorstinnen van Brugge en Moeder, waarom leven wij?

Van den Berghe, die verschillende series regisseerde – zoals in 1978 de Cyriel Buysse-verfilming Het gezin van Paemel – bleef tijdens zijn leven niet gespaard van ziekte. Door een herseninfarct moest hij geruime tijd zijn activiteiten staken, maar hij keerde uiteindelijk terug, zowel naar het podium als de filmset. Zo speelde hij in 2014 nog de rol van een bisschop in de film Café Derby. “Ik kan nu eenmaal niet zonder acteren”, zei hij toen. (jdr)

AANGERADEN