Nieuw geval van coronavirus vastgesteld in Spanje, passagier cruiseschip overleden

Archiefbeeld Tenerife.

Archiefbeeld Tenerife. © BELGAIMAGE

Het coronavirus covid-19 blijft verder woeden, nu ook in Europa. Dit is de wereldwijde stand van zaken.

adb, jvh, tg

Besmetting op Tenerife

De Spaanse gezondheidsdiensten hebben een nieuw geval van het coronavirus covid-19 in het land vastgesteld: op het Canarische eiland Tenerife heeft een Italiaanse toerist positief getest, melden lokale media.

Volgens de omroep RTVE gaat het om een 69-jarige man uit Lombardije, het gebied dat momenteel het meest wordt getroffen door het virus in Noord-Italië.

Op een ander Canarisch eiland, La Gomera, testte eerder een Duitse man positief op covid-19. Hij is ondertussen uit het ziekenhuis ontslagen.

Op het vasteland is volgens RTVE een jongeman met “symptomen van een luchtweginfectie” onderzocht in Valladolid. Hij was net teruggekeerd uit Milaan. Het is nog wachten op de resultaten van dat onderzoek.

Vierde passagier cruiseschip Japan overleden

© AFP

Een vierde passagier van het cruiseschip Diamond Princess bij Japan is overleden aan de gevolgen van het coronavirus covid-19. Het gaat volgens de Japanse televisiezender NHK om een persoon van in de tachtig.

De Diamond Princess ligt sinds begin februari in een Japanse haven. De autoriteiten plaatsten het schip onder quarantaine vanwege de virusuitbraak. De afgelopen weken zijn meer dan 600 besmettingen aan boord gemeld. Passagiers die het virus niet hebben, mochten sinds vorige week woensdag het schip verlaten.

Vier gerepatrieerde Britten besmet

In het Verenigd Koninkrijk bleken 4 van de 32 passagiers van de Diamond Princess die vanuit Japan werden gerepatrieerd, besmet te zijn. Voor hun vertrek hadden de 32 nochtans allemaal negatief getest. Ze vertoonden ook geen symptomen. Alle passagiers werden zaterdag na hun aankomst in het VK uit voorzorg twee weken in quarantaine geplaatst.

Het totale aantal besmettingen in het VK loopt daarmee op tot dertien, lieten artsen zondag weten. Onder de 32 passagiers zijn dertig Britten, twee hebben de Ierse nationaliteit.

71 nieuwe overlijdens in China

De dodentol in China door het coronavirus is dinsdag gestegen tot 2.663 nadat er 71 nieuwe overlijdens werden geregistreerd. Het gaat om het laagste cijfer van nieuwe overlijdens in twee weken tijd.

De nationale gezondheidscommissie maakt ook melding van 508 nieuwe bevestigde gevallen, het merendeel in de provincie Hubei.

Dode in Zuid-Korea

In Zuid-Korea zijn zestig nieuwe gevallen van het coronavirus geregistreerd. Dat melden de gezondheidsautoriteiten dinsdag. Een slachtoffer kwam om het leven, waardoor de dodentol stijgt naar acht.

Volgens het Korea Center for Disease Control and Prevention (KCDC) zijn nu 893 gevallen gemeld in het land. Het is het grootste aantal buiten China, waar het virus in december opdook.

De meeste nieuwe gevallen zijn gelinkt aan een religieuze beweging in Daegu, de vierde stad van het land. Zo woonde een 61-jarige vrouw minstens vier religieuze diensten bij toen ze al koorts had. Pas later werd de gediagnosticeerd.

Zeven doden in Italië

© Photo News

In Italië zijn maandag vier mensen overleden aan het coronavirus. Het totaal aantal doden door de ziekte in het land steeg daarmee tot zeven. In totaal zijn er 229 besmettingen vastgesteld. Vooral Lombardije is getroffen, maar er zijn ook besmettingen in de regio’s Veneto, Emilia-Romagna, Piëmont en Lazio.

Er zijn intussen draconische maatregelen van kracht om de verdere verspreiding van het virus in te dijken. Zo zijn verschillende gemeenten in het noorden van Italië afgesloten, om te vermijden dat het virus overslaat op de economische metropool Milaan, het toeristische Venetië en andere regio’s. Het carnaval en alle sportevenementen in Venetië werden afgelast, en musea en scholen in de hele regio Veneto moeten dichtblijven tot 1 maart.

De Belgische FOD Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Italië ondertussen aangepast en roept Belgen die naar Italië willen reizen op de instructies van de lokale autoriteiten goed na te leven.

Griekenland neemt maatregelen

Ook Griekenland trof maandag de eerste maatregelen vanwege de uitbraak in Italië. De bemanning van veerboten tussen de twee landen werd op de hoogte gebracht van preventieve maatregelen die genomen moeten worden, en alle schoolreizen naar Italië werden afgeschaft. In Griekenland zijn voorlopig nog geen besmettingen met het coronavirus geregistreerd.

Frankrijk wil grens niet sluiten

Frankrijk laat dan weer weten dat het geen zin heeft om de grens met Italië te sluiten, “omdat de verspreiding van het virus zich niet beperkt tot de administratieve grenzen”.

Het Europese Centrum voor Ziektepreventie en -Bestrijding (ECDC) benadrukt dat het risico op besmetting in Europa “laag tot matig” is. De waarschijnlijkheid van verdere besmettingen in de Europese Unie, de eurozone en het VK is klein, maar “kan niet worden uitgesloten door de vele onzekere factoren”.

Omdat het virus intussen in meerdere niet-Europese landen is vastgesteld, is het nu wel waarschijnlijker dat reizigers uit andere landen dan China het virus naar Europa brengen, aldus het ECDC. Volgens directrice Andrea Ammon wordt de komende dagen dan ook een toename van het aantal patiënten verwacht in Italië en mogelijk in andere delen van de EU.

Buitenlandse lopers mogen niet naar Israël

Israël heeft buitenlandse deelnemers verboden om vrijdag naar Tel Aviv af te zakken voor de marathon. Dat bevestigde een woordvoerster van de Israëlische stad maandag. Met de maatregel hoopt Israël de verdere verspreiding van het coronavirus te bestrijden. Het gaat in totaal om drieduizend lopers.

Ongeveer duizend deelnemers uit Azië moesten eerder al een kruis maken over de marathon, omdat Israël burgers uit die landen de toegang al verboden had. Het gezondheidsministerie breidde die maatregel nadien uit naar de tweeduizend andere buitenlandse deelnemers, die wel allemaal hun startgeld terugkrijgen. Alleen 40.000 Israëliërs zullen nu vrijdag aan de start verschijnen.

Afgelopen vrijdag testte voor het eerst een persoon positief in Israël op het coronavirus.

Buurlanden Iran sluiten grenzen

Enkele buurlanden van Iran hebben hun grenzen met dat land gesloten. Turkije, Pakistan, Afghanistan en Armenië volgden zondag het voorbeeld van Irak, dat donderdag al de grenzen met Iran dichtgooide.

In Iran zijn inmiddels al acht mensen gestorven aan het besmettelijke virus, en zeker 43 mensen raakten besmet. Alleen buurlanden Azerbeidzjan en Turkmenistan hebben nog geen maatregelen aangekondigd. Ondertussen raakte trouwens bekend dat ook in Afghanistan drie besmettingen werden vastgesteld. In Bahrein en Koeweit zijn intussen ook de eerste besmettingen geregistreerd.

Turkije laat dan ook geen vliegtuigen meer toe die vanuit Iran komen. Alle inkomende vluchten uit dat land worden “tijdelijk” geweerd vanaf zondag 20 uur plaatselijke tijd. Ook alle snelwegen en treinsporen die naar Iran leiden, zijn gesloten.

De regering van Jordanië heeft zondag dan weer beslist geen mensen meer tot haar grondgebied toe te laten die uit Iran, Zuid-Korea of China komen, behalve als het om Jordaanse onderdanen gaat. Een Jordaanse minister deelde mee dat de beslissing deel uitmaakt van “preventiemaatregelen”.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten