Zeven op de tien cipiers Leuven-Centraal toch niet aan het werk

Bron © BELGA

Archiefbeeld Foto: Photo News

Ruim zeventig procent van de cipiers in de gevangenis van Leuven-Centraal is dinsdagochtend niet aan het werk gegaan, zegt het gevangeniswezen dinsdag. Minister van Justitie Koen Geens kondigde maandag nog aan dat voortaan de nieuwe regels van sociaal overleg en de minimale dienstverlening zouden toegepast worden. Volgens de bonden gaat het om een uitloper van eerder geplande acties.

De nieuwe regels, die in november vorig jaar al in een KB werden vastgelegd, bepalen dat het gevangenispersoneel enkel nog kan staken tien dagen nadat er een aanzegging werd ingediend. Tijdens die staking zou er ook een minimale dienstverlening van kracht zijn, met minimaal zeventig procent van de cipiers aanwezig.

Maar nu dinsdag blijkt dus dat in Leuven-Centraal 70,6 procent van het personeel niet aanwezig is. “Het gaat om een actie die al langer was aangekondigd”, legt Eddy De Smedt van VSOA uit. “Sowieso waren er acties tegen de minimale dienstverlening tot het einde van de maand. Dit is er dus nog een uitloper van.”

Volgens De Smedt zijn sowieso de nodige formaliteiten nog niet in orde om de minimale dienstverlening te handhaven. Zo zouden de gevangenissen nog geen formele richtlijnen hebben gekregen en zouden de gouverneurs geen instructies ontvangen hebben. Er resten nog veel onduidelijkheden, klinkt het ook. “We weten bijvoorbeeld niet op welke manier het personeel zou opgevorderd worden.”

Minimale dienstverlening

Dinsdagvoormiddag zullen de verschillende vakbonden met elkaar overleggen over een gemeenschappelijke reactie op de aankondiging van minister Geens om de minimale dienstverlening voortaan toe te passen. In het geval de vakbonden beslissen om tot een staking over te gaan, zal dat in principe dus wel moeten gebeuren volgens de nieuwe regels.

Het gevangeniswezen zelf bevestigt dat de laatste administratieve kwesties nog moeten afgehandeld worden. Deze actie is een uitloper van eerder geplande acties en zal dus een van de laatste zijn waarbij de minimale dienstverlening niet toegepast wordt, zegt Kathleen Van De Vijver, woordvoerster van het directoraat-generaal Penitentiaire Inrichtingen. “We hopen nu de nieuwe procedures zo snel mogelijk te kunnen implementeren.”

Door jvh