Plácido Domingo biedt excuses aan voor seksueel wangedrag

Bron © BELGA

Plácido Domingo Foto: AFP

Operazanger Plácido Domingo heeft maanden na de beschuldigingen van seksuele intimidatie zijn excuses aangeboden. De 79-jarige Spanjaard, die in oktober opstapte bij de Los Angeles Opera, neemt de volledige verantwoordelijkheid voor zijn daden, laat hij weten in een verklaring aan verschillende Amerikaanse media. Hij vraagt ze om vergeving. Tot nu had Domingo de beschuldigingen altijd ontkend.

De zanger wordt door een twintigtal vrouwen beschuldigd van seksuele intimidatie. De incidenten zouden zich over een tijdspanne van 30 jaar hebben voorgedaan en zouden zijn begonnen in de jaren tachtig. “Ik heb de afgelopen maanden de tijd genomen om over de beschuldigingen van verschillende collega’s na te denken. Ik respecteer dat deze vrouwen eindelijk hun mond durfden open te doen en ik wil dat ze weten dat ik oprecht spijt heb van de pijn die ik bij hen hebt veroorzaakt.”

De verklaring van de zanger verscheen kort na het nieuws dat de American Guild of Musical Artists, die operazangers vertegenwoordigt, van plan zou zijn de uitkomst van een onderzoek naar Domingo te publiceren. En maandag werd de machtige Hollywoodproducent Harvey Weinstein schuldig bevonden aan aanranding en verkrachting.

Domingo zegt dat hij “de volledige verantwoordelijkheid” voor zijn daden neemt. “En ik heb geleerd van deze ervaring. Ik begrijp nu dat sommige vrouwen zich wellicht niet durfden te uiten omdat ze bang waren dat het invloed zou hebben op hun carrière. Hoewel dat nooit mijn intentie was, zou niemand zich nooit zo moeten voelen.”

Door jvh