Gele vuilniszak wordt groene vuilniszak in Gent

Foto: bst

Gent - Vanaf 1 april schakelt afvalintercommunale Ivago in Gent over van gele huisvuilzakken naar felgroene zakken. De zakken worden tien liter kleiner en 9 cent duurder. Wie nog gele vuilniszakken heeft, zal die kunnen inruilen voor felgroene.

Vanaf 1 april zullen de Gentenaars geen gele, maar een felgroene zak op straat mogen zetten. Dat maakt afvalintercommunale Ivago dinsdag officieel bekend. Het nieuws lekte eerder al uit, maar is nu ook officieel bekendgemaakt.

Er is een overgangsperiode. Vanaf 1 april mogen de groene zakken gebruikt worden, samen met de gele. De gele huisvuilszakken vervallen op 15 mei en kunnen daarna niet meer gebruikt worden. Vanaf 15 mei mogen enkel nog felgroene zakken gebruikt worden.

Nieuwe tarieven

De Gentse vuilniszakken wisselen van kleur omdat Ivago op 1 april overstapt op nieuwe tarieven. Een gele huisvuilzak heeft nu 60 liter volume en kost 1,75 euro. De groene huisvuilzak zal een volume van 50 liter hebben en zal 1,84 euro kosten. Op een rol van tien zakken scheelt dat dus 90 eurocent.

Ook de 30 liter-zakken slaan op, van 88 eurocent naar 1,11 euro. Die blijven wel even groot. De blauwe PMD-zakken houden wel dezelfde prijs en kleur.

Zichtbaarheid

"Er zijn drie redenen om van kleur te veranderen. We willen sorteren promoten en meer afval naar de GFT-container en de blauwe PMD-zak verhuizen", zegt Bram Van Braeckevelt (Groen), voorzitter van Ivago. "Nu meer plastic in de blauwe zak mag, zullen de gele zakken zwaarder worden."

"We zien bovendien regelmatig fraude met de gele zakken. Dat lossen de nieuwe zakken ook automatisch op."

Er werd voor felgroen gekozen "voor de zichtbaarheid", zegt Van Braeckevelt. "Het is belangrijk voor de ophalers dat de zakken opvallen op straat, zeker in periodes dat het donker is."

Omruilen

Wie nog met oude zakken zit, kan die omruilen. Op 2 maart start Ivago met een uitgebreide inruiloperatie. Heel wat Gentenaars zitten nog met veel gele huisvuilzakken, maar die mogen vanaf 15 mei niet meer gebruikt worden. Na 30 september verliezen de gele zakken ook hun waarde.

Alle gele zakken zullen omgeruild kunnen worden voor groene tot 30 september. De Gentenaars moeten wel het verschil in prijs bijpassen. Daarvoor worden tien inruilpunten ingesteld, onder meer bij Ivago in de Proeftuinstraat en in het Administratief Centrum van de Stad Gent aan de Zuid.

De andere inruilpunten zijn te vinden op de website van Ivago. Opgelet: in de inruilpunten kan je enkel met bancontact betalen. Om fraude bij het inruilen te vermijden, moet je ook een identiteitskaart meerbrengen om zakken om te mogen ruilen.

Alle tarieven

Ivago voert dit jaar een vernieuwing door in heel haar beleid in Gent. Zo mag sinds 1 januari bijna alle plastic in de blauwe PMD-zak. Alle manieren om restafaval op te halen, worden wel duurder.

De prijs voor gft wordt geïndexeerd en grof vuil wordt betalend, maar in de recyclageparken blijven de tarieven hetzelfde.

Door Bert Staes
AANGERADEN