Twee Afghanen blijven in de cel voor mensensmokkel in De Panne

Bron © BELGA

Foto: Jelle Houwen

De Panne -

In de zaak rond het gezonken bootje met migranten in De Panne heeft de Brugse raadkamer de aanhouding van twee Afghaanse twintigers met een maand verlengd op verdenking van mensensmokkel. De verdachten blijven volhouden dat ze die bewuste nacht louter toevallig door De Panne reden.

De politie van de zone Westkust werd op 21 januari rond 5.20 uur opgebeld door een burger. Die vertelde dat een man van vreemde origine met natte kleren net bij hem had aangebeld. De migrant, naar eigen zeggen afkomstig uit Afghanistan, verklaarde dat hij zich samen met dertien andere migranten aan de oversteek naar het Verenigd Koninkrijk had gewaagd. Het bootje was echter gekapseisd.

Mensensmokkel

Ongeveer een uur later werden vijf andere migranten door de politie van de DK-bus geplukt. De betrokkenen op die pendelbus tussen De Panne en Duinkerke verklaarden uit Iran afkomstig te zijn. De zoekactie naar de acht andere opvarenden leverde niets meer op. Wellicht hadden ze na de mislukte overtocht De Panne via het vasteland al opnieuw verlaten.

Een patrouille van de politie had kort na het incident wel een verdacht Frans voertuig opgemerkt. Tijdens een controle bleek dat de twee Afghaanse inzittenden geen verklaring hadden voor hun aanwezigheid in De Panne. Al snel waren er aanwijzingen dat de Afghanen banden hebben met een mensensmokkelorganisatie.

De Afghaanse twintigers werden aangehouden door de onderzoeksrechter, maar blijven hun betrokkenheid bij mensensmokkel ontkennen. De gsm van een van hen leverde wel enkele bezwarende elementen op. De speurders spitsen zich momenteel onder andere toe op het telefonieonderzoek.

AANGERADEN
Meest recent