Opgelet: winterse buien zorgen komende dagen voor gladde wegen op de as Brussel-Antwerpen

Foto: Photo News

Het wordt opletten voor wie de komende dagen de weg op moet. Want volgens het KMI krijgen we vanaf dinsdagnacht tot en met vrijdagochtend kans op lichte sneeuwval. “Door de korrelhagel en natte sneeuw kan er tijdelijke gladheid zijn op de Vlaamse wegen”, zegt weerman David Dehenauw.

Dinsdagavond en -nacht neemt de kans op buien toe en die kunnen zelfs een winters tintje krijgen. Er kan korrelhagel of smeltende sneeuw vallen. In de Ardennen wordt een vijftal centimeter sneeuw verwacht op de hoogste plaatsen, maar ook in de lagergelegen gebieden kan een sneeuwlaagje ontstaan. “Je moet je geen mooi wit tapijt voorstellen, want het zal over kleine hoeveelheden sneeuw gaan. Maar het kan lokaal wel voor tijdelijke gladheid zorgen en dus moeten mensen tot en met vrijdag zeker aandachtig blijven en voorzichtig zijn op de baan”, aldus Dehenauw.

“Hou afstand”

Ook bij het Agentschap Wegen en Verkeer waarschuwen ze voor gladde wegen komende dagen, voornamelijk ten oosten van de as Brussel-Antwerpen waar de kans bestaat dat de sneeuw tijdelijk blijft liggen. “Het gaat niet gemakkelijk worden om te strooien omdat de weersvoorspellingen onstabiel zijn. Er zal namelijk regen, sneeuw en hagel vallen”, zegt woordvoerder Veva Daniels.

“We zijn van plan preventief te strooien maar door de regen kan het strooizout wegspoelen. En omdat de temperaturen net rond het vriespunt zullen zitten, is de kans groot dat het op sommige plekken heel glad zal worden. Vooral in het oosten van Vlaanderen zal het niet evident worden om de wegen snel sneeuwvrij te krijgen.”

Het Agentschap raadt daarom automobilisten aan om komende dagen voorzichtig te zijn. “Als je in een hagel- of sneeuwbui belandt, dan moet je voldoende afstand houden van je voorganger en pas je snelheid aan waar nodig.”, zegt Daniels.

Tot en met vrijdagochtend is er kans op gladheid. Vanaf vrijdagmiddag zal het kwik opnieuw stijgen en worden er zachtere temperaturen verwacht rond 9 graden.

bekijk ook

Hoe rijd je vlot op gladde wegen?

Video: Nieuwsblad

Hoe maak je jouw wagen klaar voor de winter?

Video: Nieuwsblad

Door lto
AANGERADEN