Twaalf jaar cel voor Franse jihadist die gerekruteerd werd door Abaaoud

Bron © BELGA

De jihadist Reda Hame is dinsdag door een bijzonder assisenhof in Parijs veroordeeld tot een celstraf van twaalf jaar. Hij zou in 2015 opgeleid en gerekruteerd zijn door de Belg Abdelhamid Abaaoud, het vermoedelijke brein van de aanslagen in Parijs op 13 november 2015.

Het nationale antiterreurparket had gevraagd om de 34-jarige Parijzenaar de maximumstraf van 20 jaar toe te kennen.

Reda Hame zit sinds zijn arrestatie in augustus 2015 in voorarrest. Hij had in juni 2015 acht dagen doorgebracht met de terreurgroep Islamitische Staat (IS) in Syrië. Abaaoud trainde hem in het gebruik van een kalasjnikov. Hij begeleidde Reda Hame ook tot aan de Turkse grens en gaf hem de opdracht mee een aanslag te plegen in Europa.

Deserteur

De verdediging stelde Reda Hame voor als een “deserteur” van IS. Hij deed alsof hij de moordopdracht aanvaardde, omdat hij Syrië wilde verlaten, zo luidde het. “Hij betreurt enorm dat hij naar Syrië is vertrokken en hij had geen plannen voor een aanslag”, verklaarde advocaat Archibald Celeyron.

“Hij is naar Syrië gegaan toen de meest hardnekkigen vertrokken, zij die Europa en Frankrijk wilde treffen”, had het Openbaar Minister echter gezegd. Hij gedroeg zich “als een soldaat” die “instructies volgt”.

AANGERADEN
Meest recent