Aalsterse “voil Jeanetten” beleven hun jaarlijkse hoogdag

Bron © BELGA
Aalst -

In Aalst beleven de ‘Voil Jeanetten’ hun jaarlijkse hoogdag, een traditie waarbij duizenden mannen zich een dag verkleden als vrouw. Om 15 uur is de optocht vertrokken op de Grote Markt. Die plaats wordt ontruimd wanneer de avond valt om de afsluitende Popverbranding om 21.00 uur voor te bereiden.

De verbrandingspop is dit jaar een ontwerp van carnavalsgroep De Melkmoilen. Door de enorme volkstoeloop dringen zich maatregelen op om alles veilig te laten verlopen. Zo zijn alle constructies op de Grote Markt verboden en wordt het plein ingedeeld in compartimenten. Als er teveel volk komt kijken wordt de toeloop afgeleid naar het Vredeplein, waar het ritueel op een groot beeldscherm te zien zal zijn.

FOTO. Regen houdt de Voil Jeanetten niet tegen

De tweede carnavalsnacht is in Aalst zonder ernstige incidenten verlopen. Een twintigtal personen had verzorging nodig in het ziekenhuis. De brandweer heeft twee carnavalgerelateerde interventies moeten uitvoeren en de politie is tussengekomen bij een tiental vechtpartijen. Tien personen zijn bestuurlijk aangehouden voor verstoring van de openbare orde.