Groen licht voor transparantie over geheime farmadeals

Foto: ISOPIX

De Raad van State geeft een positief advies over het wetsvoorstel dat inzage mogelijk maakt in de omstreden contracten tussen de regering en de farma­bedrijven. Een belangrijke doorbraak in het dossier van de geheime contracten.

Onder minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) nam de federale regering de jongste jaren steeds vaker haar toevlucht tot geheime deals met de farmabedrijven om dure, innovatieve geneesmiddelen toch op een betaalbare manier bij de Belgische patiënt te krijgen. De intentie daarvan is goed, maar intussen staat al bijna dertig procent van het genees­middelenbudget onder een geheim contract.

Volgens het kabinet-De Block was er geen sprake van een meer­uitgave omdat er in geheime ­onderhandelingen een stevige prijskorting werd bedongen. Alleen kon niemand die bewering van De Block verifiëren. Dat laatste zou nu door het wetsvoorstel, ingediend door SP.A en N-VA, wel mogelijk worden. Het geeft het Rekenhof volledige inzage in de contracten, op voorwaarde dat het parlement daar ­expliciet om vraagt. Met de steun van PS, Ecolo/Groen en PVDA-PTB raakte het voorstel aan een meerderheid.

Door san
AANGERADEN