Verkeershinder bleef grotendeels uit, maar er kan deze week nog sneeuw vallen

Wie de weg op moet, let de komende dagen beter op zijn tellen. Tot en met vrijdagochtend bestaat volgens het KMI de kans op lichte sneeuwval. “Door de korrelhagel en natte sneeuw kan er tijdelijke gladheid zijn op de Vlaamse wegen”, waarschuwt weerman David Dehenauw.

Verkeershinder bleef grotendeels uit, maar er kan deze week nog sneeuw vallen
De weersverwachtingen voor dinsdag. Foto: KMI

De buien die dinsdagnacht over het land trokken, kregen met korrelhagel of smeltende sneeuw zelfs een winters tintje. In de Ardennen werd zelfs een vijftal centimeter sneeuw verwacht, maar ook in de lagergelegen gebieden kan een sneeuwlaagje ontstaan. “Je moet je geen mooi wit tapijt voorstellen, want het gaat over kleine hoeveelheden sneeuw. Maar het kan lokaal wel voor tijdelijke gladheid zorgen, en dus moeten mensen tot en met vrijdag zeker aandachtig blijven en voorzichtig zijn op de baan”, aldus Dehenauw dinsdag. “Naast de winterse neerslag is het ook opletten voor plaatselijke ijsplekken”, voegt het KMI daaraan toe.

Dat bleek woensdagochtend ook: de smeltende sneeuw maakte de wegen glad, waardoor het KMI code geel voor gladheid uitriep in Brussel en in de provincies Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant, net als in de provincies Henegouwen, Namen en Waals-Brabant. Die blijft voorlopig tot 11 uur woensdagmiddag van kracht. In de provincies Luik en Luxemburg is code geel zelfs meteen tot donderdagochtend uitgeroepen.

“Normale” ochtendspits

Toch bleef de verkeershinder woensdagochtend grotendeels uit. Rond 8.15 uur stond er 150 kilometer file op de Vlaamse snelwegen, wat een erg gemiddelde waarde is. “De start van de ochtendspits was iets drukker, omdat het iets moeizamer rijden was en mensen hun rijstijl aanpasten”, aldus Peter Bruyninckx van het Vlaams Verkeerscentrum. “Maar de snelwegen bleven de hele ochtend volledig open, en inmiddels is de situatie compleet genormaliseerd: we zien enkel de gebruikelijke files voor een gewone regenachtige ochtendspits. Al blijft het natuurlijk wel opletten voor gladheid.”

In de loop van de namiddag wordt het vanaf het westen geleidelijk droger met breder wordende opklaringen, meldt het KMI.

Verkeershinder bleef grotendeels uit, maar er kan deze week nog sneeuw vallen
Foto: KMI

“Hou afstand”

Ook bij het Agentschap Wegen en Verkeer waarschuwen ze voor gladde wegen komende dagen, voornamelijk ten oosten van de as Brussel-Antwerpen, waar de kans bestaat dat de sneeuw tijdelijk blijft liggen. “Het gaat niet gemakkelijk worden om te strooien omdat de weersvoorspellingen onstabiel zijn. Er zal namelijk regen, sneeuw en hagel vallen”, zegt woordvoerder Veva Daniels.

Het Agentschap raadt daarom automobilisten aan om komende dagen voorzichtig te zijn. “Als je in een hagel- of sneeuwbui belandt, dan moet je voldoende afstand houden van je voorganger en pas je snelheid aan waar nodig”, zegt Daniels.

Strooidiensten niet algemeen uitgereden

De strooidiensten zijn woensdagochtend niet algemeen uitgereden, omdat de wegdektemperaturen niet onder het vriespunt zijn gegaan. “Gladheid is de parameter waar wij naar kijken, en die is er niet geweest”, zegt Daniëls.

Preventief strooien zou volgens Daniëls totaal geen zin hebben gehad. Als er dan winterse buien vallen, zoals woensdagochtend op vele plaatsen het geval is, spoelt het strooizout immers gewoon weg. Lokaal is er hier en daar wel gestrooid.

Rest van de week

Woensdagavond verlaten de laatste buien van smeltende sneeuw, korrelhagel en regen ons land uit het oosten. Vanaf het westen wordt het droger, en zijn tijdelijk brede opklaringen mogelijk. Maar in het tweede gedeelte van de nacht bereikt een nieuwe storing ons land met regen of smeltende sneeuw., en kunnen er lokaal ijsplekken gevormd worden.

Donderdag wordt dan ook meestal zwaarbewolkt met smeltende sneeuw, en de kans op gladheid blijft bestaan tot en met vrijdagochtend. Vanaf vrijdagmiddag zal het kwik opnieuw stijgen en worden er zachtere temperaturen verwacht rond 9 graden.

Door lto, jvh
AANGERADEN