CD&V wil dat alle sterrenkindjes naam kunnen krijgen, vanaf dag één zwangerschap

Bron © BELGA

Een wetsvoorstel van CD&V-fractieleider Servais Verherstraeten wil de mogelijkheid uitbreiden. Foto: BELGA

CD&V wil ouders de mogelijkheid geven om hun levenloos geboren kindje een voor- en familienaam te geven, ongeacht de duurtijd van de zwangerschap. Nu is dat pas mogelijk na 140 dagen zwangerschap. Een wetsvoorstel van CD&V-fractieleider Servais Verherstraeten wil die mogelijkheid uitbreiden.

Om meer ouders de mogelijkheid te geven hun “sterrenkindje” te erkennen, werd de wet onlangs nog gewijzigd. Sinds april kunnen ouders hun levenloos geboren kind laten registreren na 140 dagen (zo’n 4,5 maanden) zwangerschap. Voordien kon dat enkel na een zwangerschap van 180 dagen (6 maanden).

CD&V wil die erkenning nu versoepelen. “De emotionele impact bij een kindje dat levenloos geboren wordt, is enorm groot. Het kind is net als alle andere kinderen en daarom vind ik het belangrijk dat de ouders vanaf dag 1 het kind zowel een voor- als familienaam kunnen geven”, zegt Verherstraeten. Hij stelt ook voor dat de burgerlijke stand voor deze kinderen een geboorteakte kan opstellen.

Korter zwangerschapsverlof

Het wetsvoorstel wil moeders die bevallen van een levenloos kind ook de kans geven om het zwangerschapsverlof te laten inperken, mits gunstig advies van de arts. “Ik merk dat ouders die hun kind verliezen, dit elk op hun eigen manier verwerken”, zegt Verherstraeten. “Als de moeder wenst om opnieuw te gaan werken, moet zij die mogelijkheid krijgen.”

Bij een onbekende doodsoorzaak krijgen de ouders nu in de meeste gevallen een voorstel tot autopsie. Verherstraeten wil zo’n autopsievoorstel nu wettelijk verankeren.

Hij wil ten slotte ook dat ziekenhuizen het stoffelijk overschot van een levenloos geboren kind laten cremeren in een erkend crematorium, ook wanneer de ouders hun zoon of dochter niet wensen te begraven of te cremeren.

AANGERADEN