Tot 30.000 uitzendkrachten mogen stemmen bij sociale verkiezingen

Bron © BELGA

Foto: IMAGEGLOBE

Tot 30.000 uitzendkrachten in heel België zullen bij de sociale verkiezingen in mei ook een stem kunnen uitbrengen. Dat schat HR-dienstverlener SD Worx, na de afsluiting van de kiezerslijsten.

Het is dit jaar de eerste keer dat uitzendkrachten die al enige tijd in een onderneming aan de slag zijn, ook mogen stemmen bij de sociale verkiezingen.

SD Worx zegt zelf meer dan 1.400 bedrijven te begeleiden tijdens de sociale verkiezingen. “Van de ongeveer 768.000 kiezers bij onze klanten zijn er net geen 19.000 uitzendkrachten met stemrecht”, aldus managing consultant Matthias Jacxsens. Dat komt overeen met 2,5 procent extra kiezers. Als die cijfers geëxtrapoleerd worden naar alle bedrijven in België waar er sociale verkiezingen worden georganiseerd, dan komt SD Worx uit op een schatting van “tot 30.000” stemgerechtigde uitzendkrachten.

Uitzendkrachten mogen alleen stemmen als ze aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moeten ze bijvoorbeeld gedurende de laatste zeven maanden minstens drie maanden ononderbroken, of 65 losse kalenderdagen, in het bedrijf gewerkt hebben.

Bij de sociale verkiezingen, die om de vier jaar plaatsvinden, worden vertegenwoordigers gekozen in de ondernemingsraad en het comité preventie en bescherming op het werk.

AANGERADEN