Belgische Staat krijgt (minstens) drie maanden uitstel voor dwangsommen aan kinderen Syriëstrijders

Bron © eigen berichtgeving

Themabeeld Foto: VRT

De Belgische Staat heeft een uitstel bekomen voor de enorme dwangsommen die ze zou moeten betalen aan de kinderen van Belgische Syriëstrijders. Die sommen waren al opgelopen tot meer dan 500.000 euro. Maar van de dwangsomrechter krijgt België nu -minstens- drie maanden uitstel.

5.000 euro per dag. Zoveel moest de Belgische Staat elke dag aan tien kinderen betalen, zolang ze in een kamp in het noorden van Syrië verblijven. België moest hen helpen om terug te keren door hen consulaire bijstand te verlenen, en hen de nodige identiteits-, administratieve- en/of reisdocumenten te bezorgen.

Dat bedrag was sinds eind januari al opgelopen tot meer dan 500.000 euro. De advocaten van de kinderen in België stuurden daarom al een deurwaarder naar minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin (MR) en Justitieminister Koen Geens (CD&V).

LEES OOK. “Dwangsom voor het niet terughalen van kinderen van Syriëstrijders loopt. Vijf vragen en antwoorden” (+)

De Belgische Staat vroeg de dwangsomrechter om dat bij te sturen, en in een beschikking van dinsdagavond doet de rechtbank dat ook. De rechter erkent dat de dwangsommen terecht zijn, en ook dat de bedragen niet te hoog zijn.

Maar de regering krijgt wel uitstel. De vier ouders moeten eerst een document ondertekenen van de rechter, waarbij ze ermee instemmen dat hun kinderen zonder hen naar België wordt gerepatrieerd. Vanaf dat moment heeft België drie maanden de tijd om de kinderen te helpen.

Minstens drie maanden, want niemand weet wie de ouders zo’n document moet voorleggen. Het valt te begrijpen dat de Belgische Staat niet zelf de papieren zal gaan brengen. Hun bezwaar is dat hun diplomaten het gebied niet binnen kunnen. Deurwaarders zijn bovendien dungezaaid in het noorden van Syrië.

“Bovendien zit één van onze cliënten opgesloten in de gevangenis”, zeggen de advocaten Abderrahim Lahlali en Mohamed Ozdemir.

LEES OOK. “Deurwaarder klopt aan bij kabinetten ministers: Belgische staat moet al 500.000 euro aan kinderen van Syriëstrijders”

Vandaag zou het Hof van Beroep de zaak ten gronde behandelen: moeten niet alleen de kinderen maar ook hun ouders teruggehaald worden? De advocaten van de kinderen hebben een verzoekschrift ingediend om de debatten te heropenen. Ook de advocaten van de Belgische Staat hebben tijd gevraagd om de beschikking te bestuderen.

Pas in april zal er gepleit worden. Het hof van beroep kan in haar uitspraak een nieuwe beslissing nemen over de dwangsommen, en zelf als rechter nieuwe dwangsommen opleggen.

Door Cedric Lagast
AANGERADEN
Meest recent