Stemacteur van ‘The Simpsons’ legt uit waarom hij Apu niet meer wil spelen: “Het voelt niet meer goed”

Drie decennia lang heeft de Amerikaanse stemacteur Hank Azaria (55) een stem gegeven aan nachtwinkeluitbater Apu in The Simpsons. In een interview met The New York Times heeft hij nu uitgelegd waarom hij daarmee gestopt is. “Ik kon het niet meer”, zegt Azaria.

Een van de redenen waarom The Simpsons de voorbije decennia uitgegroeid is tot een van de populairste tv-series aller tijden, is Hank Azaria. De acteur sprak de stemmen in van veel van de personages, waaronder cafébaas Moe, politiebaas Wiggum en de gekke professor Frink. Toch was het vooral één personage dat hem onsterfelijk maakte: Apu Nahasapeemapetilon, de Indische uitbater van de Kwik-E-Mart wiens stem Azaria sinds 1990 had ingesproken.

Maar daar is de Amerikaan nu mee gestopt. De makers van de serie kregen steeds meer kritiek omdat Apu te stereotiep zou zijn en een slecht beeld zou geven van Indische immigranten in de VS. Door die kritiek besliste Azaria dat hij zijn stem niet langer zou inspreken. “Zodra ik besefte dat mensen zo over dat personage dachten, wilde ik het niet meer”, verklaart hij dat. “Het voelde gewoon niet goed.”

Belangrijk probleem

Het is nog onduidelijk of het personage Apu zal blijven bestaan en door iemand anders ingesproken zal worden. De makers hebben daar naar verluidt nog geen beslissing over genomen. Maar één ding is zeker: Azaria blijft er ver van weg. “Wat met dat personage gebeurd is, toont een belangrijk probleem. Het is een goede manier om de conversatie op gang te brengen. Ik kan daar aansprakelijk voor gehouden worden, en ik ga het op de best mogelijke manier goedmaken.”

De stem van Apu was gebaseerd op een uitbater van een winkel in New York waar Azaria als kind geregeld kwam, maar ook op de omstreden komedie The party uit 1968. “Maar ik had er geen benul van dat mensen Peter Sellers in die serie racistisch vonden. Ik zag dat toen niet. En daar was ik dan, me vrolijk aan het baseren op een personage dat toen al omstreden was.”

Veel gelezen

Zodra vanuit meerdere kringen kritiek begon te komen op Apu, onder meer in de documentaire The problem with Apu, zegt Azaria dat hij meerdere essays en columns over het onderwerp ging lezen. Hij wist niet wat hij moest doen. “Ik wilde geen beslissing nemen zonder helemaal overtuigd te zijn”, zegt hij.

Wat uiteindelijk de doorslag gaf, is dat Azaria een Jood is. “En dan dacht ik: als er een belangrijk personage in de populaire cultuur was dat een beetje met mij spotte, hoe zou ik me daarbij voelen? Het zou me niet storen, maar wel als het het enige personage was dat te zien was in die cultuur. Dat was zo met Apu. Ik zou dat niet leuk vinden.”

Na lange gesprekken met vrienden en collega’s hakte hij de knoop door. “Toen ik de makers van de serie ongeveer een jaar geleden vertelde hoe ongemakkelijk ik me voelde bij Apu, waren ze heel begripvol en steunden ze mijn beslissing. Ik hou van deze show en ik ben enorm trots dat ik er deel van uitmaak. Het personage van Apu heb ik altijd gespeeld met liefde, trots en de beste bedoelingen. Mijn boodschap is: je kan dingen doen met de beste bedoelingen en toch negatieve gevolgen daarvan ervaren.”

Door gjs
Laad meer berichten...