Jarige (33) deelt messteken uit met mes waarmee hij taart had aangesneden: 4 jaar cel

Foto: fvv

Gent -

Een 33-jarige Gentenaar heeft vorig jaar op zijn eigen verjaardagsfeestje twee personen met een mes verwond. Met het wapen had hij even daarvoor nog zijn eigen verjaardagstaart aangesneden. De man heeft een celstraf van 4 jaar gekregen.

“U stak met een mes dat een lemmet van 19 centimeter had in de rug. Dit was een poging tot doden”, besloot rechter Hans De Waele nadat een Gentenaar in september 2019 in een café in de Frans van Ryhovelaan zijn verjaardag vierde. De taart werd aangesneden en er werd gevierd. Rond middernacht werd de jarige uit het café gezet omdat hij vrouwen had lastiggevallen. Toen hij buiten kwam, kreeg hij een slag op zijn neus.

De man spurtte terug naar binnen, nam het mes waarmee hij de taart had aangesneden en begon een gevecht met drie mannen. De jarige verwonde twee mannen met het mes. Een liep een snijwonde op, de ander kreeg het mes tussen zijn schouderbladen. Het slachtoffer werd in levensgevaar afgevoerd naar het ziekenhuis.

“Er zijn verschillende getuigen die zeggen dat de beklaagde de slachtoffers met het mes is achternagelopen”, aldus de procureur. “Voor mij is dit een poging doodslag. Hij stak met een mes van 30 centimeter grootte doelbewust in de rug. De long van het slachtoffer werd geperforeerd. Dit had dodelijk kunnen aflopen”, aldus de procureur, die een celstraf van 4 jaar vorderde. Advocaat Dennis Van Overstraeten vroeg een straf met voorwaarden voor zijn cliënt. “Zou dit allemaal zijn gebeurd mocht hij geen slag hebben gekregen? Dit is een reactionair misdrijf. Er is hier minstens sprake van uitlokking”, aldus de advocaat. “Mijn cliënt heeft nooit de intentie gehad om te doden.” De beklaagde verklaarde dat hij de messteek niet heeft gezien. “Ik heb enkel gevoeld dat ik hem in de rug stak”, zei hij. Volgens de rechtbank is de poging tot doden bewezen, al was er geen sprake van voorbedachtheid. De man kreeg daarvoor een celstraf van 4 jaar.

Door Jeffrey Dujardin
AANGERADEN